Zonder plekken en rituelen verleren we de taal van thuis
Als kind had Jan Martijn Abrahamse eerbied voor 'het grote park', of 'het grote meer'. Vandaag, constateert hij, ontbreekt het ons aan ‘grootse’ plekken die ons bestaan houvast geven. "God ontmoet ons niet in het algemeen, maar altijd ergens."

In de wijk waar ik opgroeide, hadden wij voor bepaalde plekken onofficiële namen die iedereen uit de buurt kende; in het bijzonder herinner ik mij ‘het grote meer’ en ‘het grote park’. Via die namen werd natuurlijk oriëntatie mogelijk – je wist dat je niet bij de kleinere variant moest zijn –, maar ze droegen ook een zekere eerbied en mysterie in zich, vervat in dat woordje ‘groot’. Voor kinderen, met een leven dat zich goeddeels afspeelt binnen een paar vierkante kilometer, waren het grote meer en het grote park de plekken waar iets groters gebeurt en waar je weinig tot geen grip hebt. Ik moest hieraan terugdenken bij het…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Vijf denkers die het geloof vernieuwen
'Moed, dat is een zachte duw'
'Als tiener dacht ik: ik maak de wederkomst mee – dat geloof ik nog steeds'
‘Het is helemaal rustig in mij’
Lamorna vroeg zich af: zou ik christen kunnen worden?
Meer artikelen in dossier Theologie & filosofie

Vijf denkers die het geloof vernieuwen
01 mei 2025De toekomst van het christelijke denken dient zich nu al aan. Welke denkers, schrijvers en theologen bepalen de koers in een tijd van snelle verandering? Een profiel van vijf nieuwe stemmen, "die nu al laten zien hoe het christendom kan klinken als het zich moedig, creatief en eerlijk laat horen".

Oorlog in de naam van God
03 april 2025Het overgrote deel van de Nederlandse kerken steunde het militaire optreden in Indonesië na 1945. Legerpredikanten en aalmoezeniers verdedigden zelfs extreem geweld als manier om de koloniale orde te herstellen, concludeert Koos-jan de Jager in zijn boek Oorlog zonder genade. Hoe is die houding te ...

Stap voor stap dichter bij het lijden
06 maart 2025Elk jaar markeert Aswoensdag voor Alain Verheij het begin van een reis waarin hij op zoek gaat naar Jezus op plaatsen waar hij liever niet komt. De veertigdagentijd dwingt hem ongemak en verlies niet te ontwijken, maar te doorleven. Juist daar, in het lijden, hoopt hij Christus te vinden.