Zonder moraal is het leven frustrerend, zegt Jonathan Sacks

Jonathan Sacks, de bekende Joodse publicist en voormalig opperrabbijn in het Verenigd Koninkrijk, schetst in zijn nieuwe boek, Moraal, een verontrustend panorama van westerse samenlevingen.

04 oktober 2020 – verschenen editie 2020nr08
60 Sacks Moraal

Een gemeenschappelijk moreel besef is steeds verder verkruimeld, op alle terreinen. Wetenschappers verklaren dat er geen ‘zelf’ bestaat, geen goed en kwaad en ook geen menselijke waardigheid. De bekende Joodse publicist Harari beweert dat de mens ‘slechts een rimpel in de kosmische datastroom’ is. Dit alles heeft ruimte gemaakt voor andere oriëntaties, zoals de focus op het ego en het neoliberalisme. Bij beide is de moraal niet in tel. Toch is Sacks geen zwartkijker. Hij houdt vertrouwen in de mens, die ook een neiging tot zorg, liefde en betrokkenheid in zich meedraagt. Sacks stelt dat de mens twee modaliteiten heeft om in het leven te staan. Een wetenschappelijke, die analyseert…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter