Zo veel revolutionair gedachtegoed

Het is toch de wereld waar wij met z’n allen uit zijn voortgekomen, schiet je onwillekeurig te binnen, als je aan de hand van prima verteller Christine Kooi de hele zestiende eeuw aan je voorbij ziet trekken.

13 juli 2023 – verschenen editie 2023nr06
Zo-veel-revolutionair-gedachtegoed

Wat raakt, is de eigenwijsheid van mensen die los van gezag en tradities intens naar God zochten: naar een directheid die het wisselvallige, soms heel grauwe leven ontstijgt, maar daar tegelijk een grote energie aan geeft. Want dat is wat er gebeurde in die eeuw: in het godsdienstige leven ontstond gewoel en beroering, door reformatorische stemmen, bijvoorbeeld Luther in Duitsland en Calvijn in Zwitserland. Maar er was nog zoveel meer, lees je in Reformatie in de Lage Landen, aan min of meer revolutionair gedachtegoed. Kooi schetst het concreet, met tal van voorbeelden en verhalen, maar zeker ook in de grote lijnen, en dan krijg je ontwikkelingen te zien die ons…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Het nieuwe leven
Column

Het nieuwe leven

09 mei 2024
Ik zweefde een klein stukje boven de grond in het besef dat ik eindelijk, eindelijk deelhad aan het Ware Lichaam van Jezus Christus, onze Heer.
Willem Melchior
‘O-zo-werkt-het-dus-Eerst-moet-het-kind-dood
Nederlandse politiek Mozes

‘O, zó werkt het dus? Eerst moet het kind dood?’

09 mei 2024
Tweede Kamerlid Lisa Westerveld krijgt regelmatig rouwkaarten van ouders als hun kind zelfmoord of euthanasie heeft gepleegd. Of ze krijgt ’s avonds laat een Instagram-berichtje van een meisje dat een einde aan haar leven wil maken. "Als ons zorgsysteem goed was, was dat helemaal niet nodig ...
Sjoerd Wielenga
Waarom jongeren niet meer zo seculier zijn als voorheen
Column

Waarom jongeren niet meer zo seculier zijn als voorheen

09 mei 2024
Het keert de afkalving van de kerk nog niet, maar jongeren lijken toch steeds religieuzer te worden dan voorgaande generaties. Waar kan dat aan liggen?
Stefan Paas