Zinvolle afsluiting van een tijdperk

In de maand waarin de gereformeerd-vrijgemaakten fuseren met de Nederlands-gereformeerden, verschijnt het nieuwe boek van de aan dit blad verbonden muziekjournalist Johan Bakker: Gebonden aan een bandeloos bestaan. Hierin beschrijft hij de grote verandering van muziekbeleving van gereformeerd-vrijgemaakten.

04 mei 2023 – verschenen editie 2023nr04
Zinvolle-afsluiting-van-een-tijdperk

Hoewel hij in zijn biografieën van jong overleden muzikale talenten – in 2012 over Eva Cassidy en vorig jaar over Sela-zangeres Kinga Bán – de focus legde bij bekende namen, heeft Bakker een sterke intuïtie voor wat gewone kerkmensen beleven en wat hen drijft. Dat bleek in 2015 in de door hem geredigeerde essaybundel Kampvuur, waarin gewone kerkmensen schrijven waarom zij – ondanks ontkerkelijking en eigen opgelopen frustraties – ervoor kiezen naar de kerk te blijven gaan. Ook in zijn nieuwe boek belicht hij zijn kerkverband niet vanuit het perspectief van dominees en hoogleraren, maar vanuit kerkganger Cees van Moolenbroek (1952-1992). Een nu vergeten naam, maar destijds was deze Cees…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meest gelezen op denieuwekoers.nl
Kun-je-niet-onbekrompen-naast-Joden-staan
Goede gesprekken Mozes

Bart Wallet: 'Kun je niet onbekrompen naast Joden staan?'

14 december 2023
Als er iets is wat Bart Wallet boos kan maken, is het wel het toenemende antisemitisme waar ook zijn Joodse studenten mee geconfronteerd worden. 'Wat heb je aan vrome woorden als het er werkelijk op aankomt, zoals nu? Waar zijn jullie, CNV, FNV, PKN en RKK? Dit is jullie kans!'
Sjoerd Wielenga
Protest van de gemeenschapszin tegen de elite
Column

Protest van de gemeenschapszin tegen de elite

14 december 2023
Direct nadat de exitpoll een verpletterende overwinning voor de PVV had aangekondigd, zei VVD-leider Yeşilgöz: "De politiek moet beter luisteren naar de mensen." De uitslag van de verkiezingen lijkt te bevestigen dat de middenpartijen een volksopstand over het hoofd hebben gezien.
Stefan Paas
Op-de-drempel

Op de drempel

14 december 2023
Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? Deel twee van een tweeluik met zes portretten van mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.
Tineke Smith