Theoloog Iris Veerbeek: Zijn mensen belangrijker dan dieren of planten?
Welke theologische vragen roept klimaatverandering op? Vier theologen geven antwoord. Iris Veerbeek (1996) is Junior Fellow 2021 in de Ethiek van het Antropoceen bij de Faculteit Religie en Theologie (FRT) en het Instituut voor Milieukunde van de Vrije Universiteit.
Onderwijs, duurzaamheid en religie, dat is mijn thema. Ik ben nu bezig met een onderzoeksvoorstel aan de Vrije Universiteit over de rol van religie in onderwijs over duurzaamheid. Die rol van religie is belangrijk, maar we realiseren ons dat onvoldoende. In onderwijs over duurzaamheid ligt veel nadruk op kennis en vaardigheden: wat is klimaatverandering? Hoe kun je duurzaam leven? De laatste tijd komt er ook steeds meer aandacht voor waardeoriëntatie. Leerlingen leren te reflecteren op hun eigen waarden, en erover in gesprek te gaan met elkaar. Mogen mensen eigenlijk wel doen wat ze willen, met de aarde? Zijn mensen belangrijker dan dieren of planten? Dan heb je het meteen over…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Claartje Kruijff: 'Nooit zal ik helemaal in de kerk passen, maar erbuiten pas ik ook niet'
Rikko Voorberg: 'Soms denk ik: vlucht ik niet weg voor een serieuze baan?'
Vrede op aarde, maar hoe dan?
Het grote gevaar voor de Amerikaanse democratie komt van witte christelijke nationalisten
Thrall geeft Palestijnen van de Westelijke Jordaanoever hun gezicht terug
Meer artikelen in dossier Theologie & filosofie
Vrede op aarde, maar hoe dan?
05 september 2024Een jaar geleden verscheen het boek Vrede op aarde van Stefan Paas, waarin hij voorstelt het heil te verbreden en voortaan te spreken over vrede, sjalom. Aan het begin van het kerkelijk seizoen stellen we de vraag: de kerk als oefenplaats van sjalom, hoe ziet dat eruit in de praktijk?
Wat is nog heilig in deze stomme wereld?
11 juli 2024Ook in onze seculiere samenleving zoeken veel mensen naar zin en betekenis. "Hoe kunnen we daar waarderend over spreken? Er gebeurt iets wezenlijks, er zit wel degelijk iets van de Geest in", gelooft Jan Martijn Abrahamse. Door deze ervaringen onder ‘het heilige’ te scharen, hoopt hij er meer ...
Verdiep je eens in atheïsten. Daar kun je zomaar geloviger van worden
11 juli 2024Veel te vaak lijkt het gesprek tussen gelovigen en atheïsten op een wedstrijd, aldus VU-filosoof Rik Peels in zijn nieuwe boek Leven zonder God. Beter zou het zijn om over en weer een poging te doen elkaar te begrijpen. In dit boek geeft hij een aanzet.