Zijn de diermensen monsters of wezens?

De wereld waar vader François en zijn zoon Émile zich aan het begin van Le règne animal bevinden, bestaat uit niks anders dan stilstaand blik. Op beide weghelften is file en dus ruziën de twee samen wat over de zak chips die Émile leegeet.

09 november 2023 – verschenen editie 2023nr09
Zijn-de-diermensen-monsters-of-wezens

Al snel gaat hun twistgesprek over meer dan futiliteiten en stapt Émile geïrriteerd de auto uit. François volgt, en door wat dan gebeurt zit je als kijker in het hart van de film. Uit een ziekenauto vlucht een man. Hij vecht met de ambulancebroeders en gaat ervandoor. Het is niet zomaar een man. Hij is half vogel, half mens. Een snavelachtig gezicht. Klauwachtige handen. Aan de ene kant van zijn lijf een arm, aan de andere kant een vleugel. Een kort ogenblik staan vader en zoon oog in oog met deze mutant en dan verdwijnt hij, vogelachtige klanken uitstotend. Ondanks de spanning van het moment, lijken François en Émile niet…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Waarom-de-gereformeerde-gezindte-in-rep-en-roer-is-over-het-aanbod-van-genade
Theologie & filosofie

Gereformeerde gezindte in rep en roer over het aanbod van genade

09 november 2023
Sinds de hersteld-hervormde dominee Gert van den Brink z'n reformatorische collega's vorig jaar van misleidende prediking betichtte, vliegen verwijten over en weer. Maar echt gesprek blijft uit. Wat is er nou eigenlijk aan de hand? En waarom ligt het zo gevoelig?
Koos-jan de Jager
Op-de-drempel
Theologie & filosofie Reportage

Op de drempel

09 november 2023
Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? In dit tweeluik portretteren we in totaal zes mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.
Tineke Smith
‘Christenen-schrijven-mij-dat-ik-niet-aan-het-avondmaal-mag
Goede gesprekken Mozes

Mirjam Bikker: ‘Christenen schrijven mij dat ik niet aan het avondmaal mag’

09 november 2023
Op weg naar het gymnastieklokaal lepelde een kleine Mirjam Bikker moeiteloos de namen van de bewindspersonen van het kabinet-Lubbers III op, niet wetende dat ze jaren later als ChristenUnie-leider zou helpen een kabinet te laten vallen. ‘Het is verdrietig dat ook onder christenen een ‘deugt wel, ...
Sjoerd Wielenga