Zij zijn in de waan dat ze niet kwamen om te overheersen

Het zien van een film over de nadagen van het Nederlandse koloniale tijdperk met de kennis van nu doet je als kijker afvragen wat we daar (letterlijk) in Godsnaam deden.

05 oktober 2023 – verschenen editie 2023nr08
Zij-zijn-in-de-waan-dat-ze-niet-kwamen-om-te-overheersen

De Bosnisch-Nederlandse regisseur Ena Sendijarevic, die vier jaar geleden debuteerde met Take Me Somewhere Nice, weet wel raad met deze verwachtingen van het publiek. Met Sweet Dreams levert ze een scherpe satire over de ondergang van het kolonialisme op een Indonesisch eiland, waarbij haar personages nog in de waan zijn dat zij hier niet gekomen zijn om te overheersen. Het is rond 1900. Wanneer de Nederlandse suikerfabrikant Jan plotseling sterft, kan zijn vrouw Agathe niet anders dan hun zoon Cornelis en zijn hoogzwangere vrouw Josefien over laten komen vanuit Nederland om het familiebedrijf over te nemen. De zonderlinge Cornelis denkt de opstand van de lokale arbeiders te kunnen negeren, de…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meest gelezen op denieuwekoers.nl
Kun-je-niet-onbekrompen-naast-Joden-staan
Goede gesprekken Mozes

Bart Wallet: 'Kun je niet onbekrompen naast Joden staan?'

14 december 2023
Als er iets is wat Bart Wallet boos kan maken, is het wel het toenemende antisemitisme waar ook zijn Joodse studenten mee geconfronteerd worden. 'Wat heb je aan vrome woorden als het er werkelijk op aankomt, zoals nu? Waar zijn jullie, CNV, FNV, PKN en RKK? Dit is jullie kans!'
Sjoerd Wielenga
Protest van de gemeenschapszin tegen de elite
Column

Protest van de gemeenschapszin tegen de elite

14 december 2023
Direct nadat de exitpoll een verpletterende overwinning voor de PVV had aangekondigd, zei VVD-leider Yeşilgöz: "De politiek moet beter luisteren naar de mensen." De uitslag van de verkiezingen lijkt te bevestigen dat de middenpartijen een volksopstand over het hoofd hebben gezien.
Stefan Paas
Op-de-drempel

Op de drempel

14 december 2023
Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? Deel twee van een tweeluik met zes portretten van mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.
Tineke Smith