Zij zijn in de waan dat ze niet kwamen om te overheersen

Het zien van een film over de nadagen van het Nederlandse koloniale tijdperk met de kennis van nu doet je als kijker afvragen wat we daar (letterlijk) in Godsnaam deden.

05 oktober 2023 – verschenen editie 2023nr08
Zij-zijn-in-de-waan-dat-ze-niet-kwamen-om-te-overheersen

De Bosnisch-Nederlandse regisseur Ena Sendijarevic, die vier jaar geleden debuteerde met Take Me Somewhere Nice, weet wel raad met deze verwachtingen van het publiek. Met Sweet Dreams levert ze een scherpe satire over de ondergang van het kolonialisme op een Indonesisch eiland, waarbij haar personages nog in de waan zijn dat zij hier niet gekomen zijn om te overheersen. Het is rond 1900. Wanneer de Nederlandse suikerfabrikant Jan plotseling sterft, kan zijn vrouw Agathe niet anders dan hun zoon Cornelis en zijn hoogzwangere vrouw Josefien over laten komen vanuit Nederland om het familiebedrijf over te nemen. De zonderlinge Cornelis denkt de opstand van de lokale arbeiders te kunnen negeren, de…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Waarom-de-gereformeerde-gezindte-in-rep-en-roer-is-over-het-aanbod-van-genade
Theologie & filosofie

Gereformeerde gezindte in rep en roer over het aanbod van genade

09 november 2023
Sinds de hersteld-hervormde dominee Gert van den Brink z'n reformatorische collega's vorig jaar van misleidende prediking betichtte, vliegen verwijten over en weer. Maar echt gesprek blijft uit. Wat is er nou eigenlijk aan de hand? En waarom ligt het zo gevoelig?
Koos-jan de Jager
Op-de-drempel
Theologie & filosofie Reportage

Op de drempel

09 november 2023
Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? In dit tweeluik portretteren we in totaal zes mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.
Tineke Smith
‘Christenen-schrijven-mij-dat-ik-niet-aan-het-avondmaal-mag
Goede gesprekken Mozes

Mirjam Bikker: ‘Christenen schrijven mij dat ik niet aan het avondmaal mag’

09 november 2023
Op weg naar het gymnastieklokaal lepelde een kleine Mirjam Bikker moeiteloos de namen van de bewindspersonen van het kabinet-Lubbers III op, niet wetende dat ze jaren later als ChristenUnie-leider zou helpen een kabinet te laten vallen. ‘Het is verdrietig dat ook onder christenen een ‘deugt wel, ...
Sjoerd Wielenga