Zij zegt dat ze bekeerd is, maar is dat echt zo?

Asieladvocaten, predikanten, Kamerleden en stichting Gave maken zich grote zorgen: vluchtelingen die christen zijn geworden, worden door de IND bij hun asielverzoek vaak niet geloofd. Onlangs tikte de Raad van State de IND op de vingers: de dienst moet getuigenissen van kerken meer mee laten wegen. De kerkelijke commissie-Plaisier toetst jaarlijks zo’n dertig van zulke bekeringsverhalen. Maar de vraag is: kun je wel beoordelen of iemand ‘echt’ christen is geworden?

12 juli 2021 – verschenen editie 2021nr06
Een-echte-christen-of-alleen-bang-voor-uitzetting-Deze-predikanten-moeten-dat-beoordelen beeld Unsplash

De designlampen in zaal 8 van het Landelijk Dienstencentrum in Utrecht – het hoofdkwartier van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) – contrasteren met het schrijnende verhaal van de Iraanse mevrouw aan de vergadertafel. Ze was moslim, vluchtte naar Nederland en is hier christen geworden. Ze moet terug naar Iran, maar loopt daar vanwege haar bekering tot het christendom groot gevaar. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) twijfelt aan haar bekeringsverhaal. Nu buigen twee predikanten zich over haar persoonlijk geloof en zullen daarover een verslag maken voor haar advocaat, die dat bij haar dossier voor de IND kan voegen. Dat dossier ligt op tafel. De dominees van dienst zijn de vrijgemaakt-gereformeerde…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meer artikelen in dossier Nederlandse politiek

Het nieuwe kabinet ademt de geest van Absalom
Nederlandse politiek Column

Het nieuwe kabinet ademt de geest van Absalom

11 juli 2024
Ja, de overheid verdient respect omdat alle gezag van God komt, zegt Stefan Paas. Maar 'er is verschil tussen een overheid die, ondanks veel gebreken, aanspreekbaar is op morele normen en een overheid die welbewust inzet op het institutionaliseren van immoraliteit'.
Stefan Paas
Scherm­afbeelding 2024-06-07 om 08.29.22
Nederlandse politiek

De Oude Koers - Het asokabinet

07 juni 2024
‘De 7 pijnpunten van het asokabinet’ kopte cv•koers in april 2011. Op de cover prijkte een foto van het voltallige kabinet, dat op 14 oktober 2010 was geïnstalleerd. cv•koers maakte zich er druk over dat de kwetsbare groepen in de samenleving de dupe worden van het kabinet-Rutte (VVD en ...
Sjoerd Wielenga
‘O-zo-werkt-het-dus-Eerst-moet-het-kind-dood
Nederlandse politiek Mozes

‘O, zó werkt het dus? Eerst moet het kind dood?’

09 mei 2024
Tweede Kamerlid Lisa Westerveld krijgt regelmatig rouwkaarten van ouders als hun kind zelfmoord of euthanasie heeft gepleegd. Of ze krijgt ’s avonds laat een Instagram-berichtje van een meisje dat een einde aan haar leven wil maken. "Als ons zorgsysteem goed was, was dat helemaal niet nodig ...
Sjoerd Wielenga