Zij kregen nooit excuses van ons
Hoewel er op internationaal niveau kleine maar hoopvolle stappen worden gezet om de inwoners van West-Papoea recht te doen, is er nog een lange weg te gaan, ziet Aad Kamsteeg (84). De Nederlandse overheid zou om te beginnen weleens excuses mogen maken, zegt hij. ‘Ik lees in de Bijbel dat Hij hart heeft voor achterblijvers, onderdrukten, mensen van wie niemand houdt. Daarin wil ik Hem volgen.’

‘Ik was in Irak op het hoogtepunt van de Amerikaanse bezetting, in Sri Lanka tijdens de campagne om de Tamils te verpletteren, in Birma bij de militaire actie tegen de islamitische minderheid van de Rohingya, in Oost-Timor en Atjeh onder de Indonesiërs, in door de Taliban gecontroleerde gebieden in Afghanistan. Maar nergens zag ik een volk dat zo systematisch onderdrukt en geïsoleerd wordt als de Papoea’s door de Indonesische militairen en veiligheidsdiensten.’ Het onthutsende citaat komt van de Australische journalist John Martinkus. Martinkus schreef een boek – The Road: Uprising in West Papua – over zijn ervaringen. Ik leg zijn dramatische conclusie voor aan Peter Prove, directeur van de internationale commissie van de World Council of Churches…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Meer artikelen in dossier Nederlandse politiek

Bidden tussen stapels lijken
01 mei 2025Tussen 1870 en 1910 veroverde het Nederlandse koloniale leger met grof geweld grote delen van Indonesië. Christenen zagen het zwaard als een instrument om beschaving en bekering te brengen. Oorlog moest heidendom verdrijven. In het debat over kerk en kolonialisme is dit geweld opvallend afwezig.

Oorlog in de naam van God
03 april 2025Het overgrote deel van de Nederlandse kerken steunde het militaire optreden in Indonesië na 1945. Legerpredikanten en aalmoezeniers verdedigden zelfs extreem geweld als manier om de koloniale orde te herstellen, concludeert Koos-jan de Jager in zijn boek Oorlog zonder genade. Hoe is die houding te ...

Stefan Paas: 'NSC bedoelde het zo goed'
12 december 2024Zou Reinhold Niebuhr trots geweest zijn op Pieter Omtzigt? Die vraag bekroop me na het lezen van Jeremy Sabella’s mooie biografie van Niebuhr (1892-1971), die onlangs is vertaald door Menno Kamminga en Simon Polinder.