Zelfcompassie als tegenkracht voor perfectionisme

Je weet al vrij snel dat je goed zit, met het boek De perfectieparadox van Thomas Curran. Er is veel te koop op dit zelfhulp-achtige gebied, onder de vlag van ‘je mag zijn wie je bent’ of je moet ‘in je kracht gaan staan’. Maar Curran is van een ander slag.

15 juni 2023 – verschenen editie 2023nr05
Zelfcompassie-als-tegenkracht-voor-perfectionisme

Hij werkt als gedragswetenschapper en psycholoog aan de London School of Economics. Dat merk je ook: aan de vele onderzoeken die hij vakkundig bespreekt, gedurende zijn betoog. Een belangrijk gevolg daarvan is dat het thema perfectionisme in de context van de samenleving besproken wordt. Currans vertrekpunt is dat perfectionisme een paradox bevat: we snappen ergens wel dat we er last van hebben, maar we gaan er stug mee door. We leven nu eenmaal in zo’n systeem, aldus Curran: ‘Perfectionisme is kenmerkende psychologie van een economisch systeem dat met alle geweld menselijke grenzen wil doorbreken.’ Als je dit leest, in het voorwoord, ben je niet verbaasd om verderop te lezen over…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Het nieuwe leven
Column

Het nieuwe leven

09 mei 2024
Ik zweefde een klein stukje boven de grond in het besef dat ik eindelijk, eindelijk deelhad aan het Ware Lichaam van Jezus Christus, onze Heer.
Willem Melchior
‘O-zo-werkt-het-dus-Eerst-moet-het-kind-dood
Nederlandse politiek Mozes

‘O, zó werkt het dus? Eerst moet het kind dood?’

09 mei 2024
Tweede Kamerlid Lisa Westerveld krijgt regelmatig rouwkaarten van ouders als hun kind zelfmoord of euthanasie heeft gepleegd. Of ze krijgt ’s avonds laat een Instagram-berichtje van een meisje dat een einde aan haar leven wil maken. "Als ons zorgsysteem goed was, was dat helemaal niet nodig ...
Sjoerd Wielenga
Waarom jongeren niet meer zo seculier zijn als voorheen
Column

Waarom jongeren niet meer zo seculier zijn als voorheen

09 mei 2024
Het keert de afkalving van de kerk nog niet, maar jongeren lijken toch steeds religieuzer te worden dan voorgaande generaties. Waar kan dat aan liggen?
Stefan Paas