Zeker weten wat Gods wil inhoudt, dat is gevaarlijk

Geert Wilders was ‘ontsteld’ toen hij in 2011 in de Haagse PVV-fractiekamer evangelische en pinkstervoorgangers om zich heen zag, die hem in gebed de handen oplegden. Verbijsterd was ook Sander Rietveld, een onderzoeksjournalist, die in Nieuwe kruisvaarders uitzoekt hoe het zit met deze connectie.

05 maart 2021 – verschenen editie 2021nr02
Zeker-weten-wat-Gods-wil-inhoudt-dat-is-gevaarlijk Zeker weten wat Gods wil inhoudt, dat is gevaarlijk

Vanwaar dit uitvoerige onderzoek naar ‘nieuwe kruisvaarders’?”Voor het tv-programma Zembla deed ik onderzoek naar Donald Trump en later naar Thierry Baudet, en het verraste mij hoe nauw hun banden met conservatieve gelovigen zijn. Die alliantie fascineert me. Ook omdat het over mijzelf gaat: over mijn eigen verleden en de geloofsopvattingen waarmee ik opgroeide. Regelmatig kom ik mensen uit mijn eigen orthodox-protestantse verleden tegen die in die hoek zitten.”De boektitel, met de aanduiding ‘nieuwe kruisvaarders’, klinkt niet zo prettig. Daarmee verwijs je naar een minder fraaie erfenis.”Klopt, maar die kruisvaarderssymboliek heb ik niet verzonnen, die tref je veelvuldig aan in radicaal-rechtse appgroepen. Sommige bestormers van Capitol Hill droegen kruisvaardersvlaggen. Anders Breivik…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter