Zeeuwse folk en Amerikaanse blues gaan goed samen

Op zijn zesde album bezingt Broeder Dieleman de teloorgang van de natuur in Zeeuws-Vlaanderen. In tien liedjes verklankt Tonnie Dieleman, zoals zijn werkelijke naam luidt, gevoelens van weemoed en heimwee naar een wereld die tijdens zijn 47-jarige leven ingrijpend is veranderd.

05 oktober 2023 – verschenen editie 2023nr08
Zeeuwse-folk-en-Amerikaanse-blues-gaan-goed-samen

Bij het schrijven en uitvoeren van de liedjes werd Dieleman geholpen door gelijkgestemde muzikanten. De Amerikaanse singer-songwriter Baby Dee, die al tien jaar in Zeeland woont, drukte nog het meest opvallende stempel op het geheel. Dee schreef verschillende songs voor dit album, die in het Nederlands zijn vertaald door Peter Slager, bassist van de Zeeuwse band Bløf. De arrangementen van de nummers zitten gebeiteld in elkaar en de spanning wordt goed opgebouwd. Muzikale rafelranden zijn niet kunstmatig weggewerkt, Oh mijn ziel is weerbarstig als het leven zelf. Zeeuwse folkmuziek en Amerikaanse blues blijken wonderwel samen te gaan, ook letterlijk als Broeder Dieleman en Baby Dee beiden in hun eigen taal…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meest gelezen op denieuwekoers.nl
Kun-je-niet-onbekrompen-naast-Joden-staan
Goede gesprekken Mozes

Bart Wallet: 'Kun je niet onbekrompen naast Joden staan?'

14 december 2023
Als er iets is wat Bart Wallet boos kan maken, is het wel het toenemende antisemitisme waar ook zijn Joodse studenten mee geconfronteerd worden. 'Wat heb je aan vrome woorden als het er werkelijk op aankomt, zoals nu? Waar zijn jullie, CNV, FNV, PKN en RKK? Dit is jullie kans!'
Sjoerd Wielenga
Protest van de gemeenschapszin tegen de elite
Column

Protest van de gemeenschapszin tegen de elite

14 december 2023
Direct nadat de exitpoll een verpletterende overwinning voor de PVV had aangekondigd, zei VVD-leider Yeşilgöz: "De politiek moet beter luisteren naar de mensen." De uitslag van de verkiezingen lijkt te bevestigen dat de middenpartijen een volksopstand over het hoofd hebben gezien.
Stefan Paas
Op-de-drempel

Op de drempel

14 december 2023
Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? Deel twee van een tweeluik met zes portretten van mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.
Tineke Smith