Ze zeiden allemaal ja
Een jonge secretaresse bij een Amsterdams advocatenkantoor krijgt een relatie met een van de oprichters ervan, die later minister en burgemeester wordt. Femke van der Laan is haar naam, en zij geeft in het luchtig en vlot geschreven boek Aan de randen van de dag een inkijkje in haar leven met de in 2017 overleden Eberhard van der Laan.

‘Ik maakte een lijstje in mijn hoofd, een rijtje’, schrijft ze: ‘Mensen die de afgelopen jaren nee tegen hem zeiden, schreef ik erboven. Daaronder zag ik alleen mijn naam. Ernaast begon ik aan een ander lijstje, mensen die de afgelopen jaren ja tegen hem zeiden, en ik zag hoeveel namen eronder stonden.’ Deze wat romantische toon, kenmerkend voor het begin van het boek, maakt allengs plaats voor de rauwere eenzaamheid van het echte leven in dienst van staat of stad. Zeker ook als bij Van der Laan uitgezaaide longkanker is gediagnosticeerd en het boek speels maar onherroepelijk de gang naar het einde schetst. ‘Alles voor de stad’, was Van der…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Wie ben ik zonder jou?
Dwars door de storm heen geloven in Gods goedheid
Hoe Trumps christelijk nationalisme Europa binnensijpelt
Minella van Bergeijk: 'Hoe kan ik hier nou thuis zijn?'
Stap voor stap dichter bij het lijden

Zij kregen nooit excuses van ons
06 februari 2025Hoewel er op internationaal niveau kleine maar hoopvolle stappen worden gezet om de inwoners van West-Papoea recht te doen, is er nog een lange weg te gaan, ziet Aad Kamsteeg (84). De Nederlandse overheid zou om te beginnen weleens excuses mogen maken, zegt hij. ‘Ik lees in de Bijbel dat Hij hart ...

De democratie heeft ons geloof nodig
06 februari 2025Een donkere geopolitieke tijd breekt aan. Democratie vraagt nu om geloof: een grondhouding van vertrouwen, weerbaarheid en actie.

Wie ben ik zonder jou?
06 februari 2025In een tijdperk waarin autonomie het hoogste goed is, en iedereen zelf mag bepalen wie hij, zij of die is; zijn we toch eenzamer dan ooit, en piekt de druk op de geestelijke gezondheidszorg. We zijn iets vergeten, zegt psycholoog Liesbeth Woertman (die te rade ging bij dominees, godsdienstfilosofen ...