Wir schaffen das – vier jaar later
Angela Merkels Wir schaffen das galmt nog altijd na in Europa. Vier jaar later is het migratiedebat in Duitsland hopeloos gepolariseerd. Maar niettemin schafft Duitsland het allemaal nog wel. Wat kan Europa leren van de zeperds én de successen van Merkels aanpak?

Het is drukkend warm in Berlijn. Nog een beetje warmer is het in het volgepakte Bundespresseamt aan de Spree. In de grote zaal van deze ‘Duitse Nieuwspoort’ wachten de Duitse en internationale pers op Angela Merkel. Traditiegetrouw geeft ze na het zomerreces een ‘Sommerpressekonferenz’. Doorgaans een relatief korte verklaring van de bondskanselier waarna de aanwezige journalisten bijna een uur lang vragen mogen stellen. De voorgaande edities met Merkel die sinds 2005 regeert, zijn in de vergetelheid geraakt. Want als geen ander kan de CDU-leider een woordenwolk creëren waarin nauwelijks iets concreet wordt. Weinig beklijft. Maar op 31 augustus 2015 gaat het anders. Merkel heeft haar vakantie afgebroken en staat de…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Wie ben ik zonder jou?
Dwars door de storm heen geloven in Gods goedheid
Hoe Trumps christelijk nationalisme Europa binnensijpelt
Minella van Bergeijk: 'Hoe kan ik hier nou thuis zijn?'
Stap voor stap dichter bij het lijden

Zij kregen nooit excuses van ons
06 februari 2025Hoewel er op internationaal niveau kleine maar hoopvolle stappen worden gezet om de inwoners van West-Papoea recht te doen, is er nog een lange weg te gaan, ziet Aad Kamsteeg (84). De Nederlandse overheid zou om te beginnen weleens excuses mogen maken, zegt hij. ‘Ik lees in de Bijbel dat Hij hart ...

De democratie heeft ons geloof nodig
06 februari 2025Een donkere geopolitieke tijd breekt aan. Democratie vraagt nu om geloof: een grondhouding van vertrouwen, weerbaarheid en actie.

Wie ben ik zonder jou?
06 februari 2025In een tijdperk waarin autonomie het hoogste goed is, en iedereen zelf mag bepalen wie hij, zij of die is; zijn we toch eenzamer dan ooit, en piekt de druk op de geestelijke gezondheidszorg. We zijn iets vergeten, zegt psycholoog Liesbeth Woertman (die te rade ging bij dominees, godsdienstfilosofen ...