Als het hebben van een geweten een luxe is

Ondanks de vele getuigenissen, boeken en films over de Tweede Wereldoorlog blijven de systematische wreedheden van tachtig jaar geleden moeilijk voorstelbaar. Daarom blijft het belangrijk alert te zijn op het gevaar om menselijk leven als minderwaardig te beschouwen.

05 oktober 2023 – verschenen editie 2023nr08
Wil-in-het-gedrang Wil in het gedrang

Niet voor niets gaan enkele van de meest gedenkwaardige Nederlandstalige films over het verzet. De Vlaamse film Wil komt die galerij der groten versterken door verder te gaan dan alleen het vormen en slijpen van het geweten. De vrije wil vormt het centrale thema in deze adaptatie van de gelijknamige roman van Jeroen Olyslaegers. Wil volgt de fictieve memoires van Wilfried Wils, die met zowel zijn voor- als zijn achternaam naar het thema verwijst. Wilfried – voor vrienden Wil – blikt terug op zijn jeugd tijdens de oorlog, toen hij diende in het Antwerpse politiekorps, door de bezetters tot collaboratie gedwongen. Wil en zijn collega en vriend Lode hebben, net…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meest gelezen op denieuwekoers.nl
Kun-je-niet-onbekrompen-naast-Joden-staan
Goede gesprekken Mozes

Bart Wallet: 'Kun je niet onbekrompen naast Joden staan?'

14 december 2023
Als er iets is wat Bart Wallet boos kan maken, is het wel het toenemende antisemitisme waar ook zijn Joodse studenten mee geconfronteerd worden. 'Wat heb je aan vrome woorden als het er werkelijk op aankomt, zoals nu? Waar zijn jullie, CNV, FNV, PKN en RKK? Dit is jullie kans!'
Sjoerd Wielenga
Protest van de gemeenschapszin tegen de elite
Column

Protest van de gemeenschapszin tegen de elite

14 december 2023
Direct nadat de exitpoll een verpletterende overwinning voor de PVV had aangekondigd, zei VVD-leider Yeşilgöz: "De politiek moet beter luisteren naar de mensen." De uitslag van de verkiezingen lijkt te bevestigen dat de middenpartijen een volksopstand over het hoofd hebben gezien.
Stefan Paas
Op-de-drempel

Op de drempel

14 december 2023
Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? Deel twee van een tweeluik met zes portretten van mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.
Tineke Smith