‘Wij bidden voor wie de aarde kwijt zijn’

Achter de schermen hebben ‘ze’ de touwtjes in handen, toch? Het World Economic Forum, de machtsbeluste elite. Meer dan geregeld knikt men hier ernstig bij, met een blik van ‘dat-weten-wij’. Esther Gerritsen laat het dan ook maar gebeuren: het beste deel van de wereldbevolking verplaatsen ‘ze’ naar een verre planeet, een ‘nieuwe aarde’.

13 juli 2023 – verschenen editie 2023nr06
‘Wij-bidden-voor-wie-de-aarde-kwijt-zijn

Het verhaal dat Esther Gerritsen vertelt in haar nieuwe roman, Gebied 19, doet denken aan het vervreemdende en soms surrealistische werk van Meint R. van den Berg. In Gebied 19 is thrillerschrijver Thomas Boom de hoofdpersoon, die ’s morgens ontdekt dat de vrouw met wie hij gisteren in het huwelijk trad, verdwenen is. En niet alleen zij, de helft van de mensheid is in rook opgegaan. Gek genoeg lijkt iedereen te weten hoe dat komt, alleen Thomas niet. Meint R. van den Berg (1928-2001) was niet per se een groot literator, maar op zijn beste momenten wel een creatieve verteller, bijvoorbeeld in De aardbeving en andere verhalen (1983). Hij sloeg…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Het nieuwe leven
Column

Het nieuwe leven

09 mei 2024
Ik zweefde een klein stukje boven de grond in het besef dat ik eindelijk, eindelijk deelhad aan het Ware Lichaam van Jezus Christus, onze Heer.
Willem Melchior
‘O-zo-werkt-het-dus-Eerst-moet-het-kind-dood
Nederlandse politiek Mozes

‘O, zó werkt het dus? Eerst moet het kind dood?’

09 mei 2024
Tweede Kamerlid Lisa Westerveld krijgt regelmatig rouwkaarten van ouders als hun kind zelfmoord of euthanasie heeft gepleegd. Of ze krijgt ’s avonds laat een Instagram-berichtje van een meisje dat een einde aan haar leven wil maken. "Als ons zorgsysteem goed was, was dat helemaal niet nodig ...
Sjoerd Wielenga
Waarom jongeren niet meer zo seculier zijn als voorheen
Column

Waarom jongeren niet meer zo seculier zijn als voorheen

09 mei 2024
Het keert de afkalving van de kerk nog niet, maar jongeren lijken toch steeds religieuzer te worden dan voorgaande generaties. Waar kan dat aan liggen?
Stefan Paas