‘Wij betalen de prijs voor het antisemitisme van Europa’
Terwijl de oorlog voortwoedt en hoop ver te zoeken is, voelt de gemeenschap van Palestijnse christenen zich steeds meer geïsoleerd, zegt voorganger en theoloog Munther Isaac uit Bethlehem. "Ik wil het nu niet over hoop hebben."
De hel op aarde, zo noemt Munther Isaac de situatie in Gaza. De Palestijnse voorganger van de Evangelisch-Lutherse Kerk in Bethlehem en Beit Sahour staat in nauw contact met zijn geloofsgenoten in Gaza. Omdat het aantal Palestijnse christenen zo klein is, zijn ze allemaal familie van elkaar, zegt hij. “Dus we kennen allemaal mensen in Gaza. Als ik met mijn vrienden daar praat, begrijp ik niet hoe ze het overleven. Wat ze vertellen zijn horrorverhalen, zo traumatiserend. Dan vraag ik me af: waar halen deze mensen hun kracht vandaan?”Hoewel minder dan twee procent van de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever, waar Isaac woont en werkt, christen is, zien zij zichzelf…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Kerst begint niet bij het licht. Maar in de ramp. In de nacht.
De weg kwijt in het Israël-Palestinaconflict? Dit moet je weten
'Is de kloof in de kerk nog te dichten? Misschien niet'
‘Soms zit ik live een preek te factchecken’
Van de vrijzinnige Kuitert kunnen we allemaal leren
Meer artikelen in dossier Goede gesprekken
'Is de kloof in de kerk nog te dichten? Misschien niet'
07 november 2024Houd er nu eens mee op PVV-stemmende kerkgangers weg te zetten als extreemrechts, zegt Bart Jan Spruyt. “Stop met actieprogramma’s, met manifesten en met leuzen. En wees gewoon kerk.”
‘Soms zit ik live een preek te factchecken’
07 november 2024Onderzoeksjournalist Siebe Sietsma stapt deze maand over van Nieuwsuur naar RTL Nieuws, waar hij toetreedt tot de hoofdredactie. ‘Laat de heren theologen hun oog gericht houden op de eeuwigheid, maar laat de journalist zijn werk doen.’
Rabbijn Awraham Soetendorp: ‘Ik duik nooit meer onder’
07 november 2024Vrede stichten. Zo zou je de levensmissie van rabbijn Awraham Soetendorp (1943) kunnen kenschetsen. De wereld zachter achterlaten, koste wat het kost. “Mijn hart wordt verscheurd door elke onschuldige dode die valt.”