Wie niet vastgehouden wil worden, kun je alleen maar loslaten

Het tafereel is vredig. Een verlaten aandoende straat, een flatgebouw waar de verf van afbladdert. Majestueuze bomen voegen groen toe aan het grauw. Twee jongetjes spelen, een hondje scharrelt. Daar loopt een vrouw, op weg naar haar werk? Een man uit andere richting. Heeft hij een boodschap gedaan? Het tasje in zijn hand lijkt daarop te wijzen.

31 augustus 2023 – verschenen editie 2023nr07
Wie-niet-vastgehouden-wil-worden-kun-je-alleen-maar-loslaten

En dan, dwars door de loomheid, een man in rood shirt. Op hoge snelheid rent hij op de flat af. Je hoort hem morrelen aan de voordeur. Ziet hem een aanloop nemen. Trappen, terug, opnieuw trappen. Net zolang tot hij zich met grof geweld toegang tot het gebouw verschaft heeft. Pas binnen snap je zijn onrust, zijn daadkracht. Nog een deur wordt gemolesteerd. En dan valt een man, hevig bloedend aan arm en hals, in zijn armen. Het zal het begin blijken van opeenvolgende verwoede pogingen om iemand die, meer dan alles, afscheid wil nemen van dit leven af te remmen, zijn pijn te verzachten, hem te behouden voor dit…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter