Wie niet huilen kan, zit in de hel

“U hebt geen idee van de hel, madame. Ons bereiken daarover maar weinig officiële berichten. Dat die arme zielen daar beneden de hele dag al die slechte preken moeten lezen die hierboven worden gedrukt – dat is laster. Zo erg is het niet in de hel, zulke geraffineerde folteringen zal de satan nooit bedenken.” Aldus Heinrich Heine in het onlangs prachtig vertaalde Ideeën. Das Buch le Grand.

13 juli 2023 verschenen editie 2023nr06

Dit is meer dan een aardige tekst om een homiletische cursus mee te beginnen. Heine weet namelijk wel wat de hel is. In de hel klinkt de melodie van het lied van de ongeplengde traan; het lied van de mens die niet kan huilen. In Heines verhaaltje gaat het om iemand die zich niet kan laten raken door de tragiek van de liefde, omdat het hart kil is. Zelf denk ik bij de ongeplengde traan niet alleen aan de verharde harten van hen die te vaak teleurgesteld werden of aan het cynisme van hen wier eer te vaak geschonden werd. Natuurlijk, dat is er ook. Tegen mijn collega’s zeg ik:…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Het nieuwe leven
Column

Het nieuwe leven

09 mei 2024
Ik zweefde een klein stukje boven de grond in het besef dat ik eindelijk, eindelijk deelhad aan het Ware Lichaam van Jezus Christus, onze Heer.
Willem Melchior
‘O-zo-werkt-het-dus-Eerst-moet-het-kind-dood
Nederlandse politiek Mozes

‘O, zó werkt het dus? Eerst moet het kind dood?’

09 mei 2024
Tweede Kamerlid Lisa Westerveld krijgt regelmatig rouwkaarten van ouders als hun kind zelfmoord of euthanasie heeft gepleegd. Of ze krijgt ’s avonds laat een Instagram-berichtje van een meisje dat een einde aan haar leven wil maken. "Als ons zorgsysteem goed was, was dat helemaal niet nodig ...
Sjoerd Wielenga
Waarom jongeren niet meer zo seculier zijn als voorheen
Column

Waarom jongeren niet meer zo seculier zijn als voorheen

09 mei 2024
Het keert de afkalving van de kerk nog niet, maar jongeren lijken toch steeds religieuzer te worden dan voorgaande generaties. Waar kan dat aan liggen?
Stefan Paas