‘Wie luistert naar zijn hart, kan met een bord friet geen genoegen nemen’
"Als ik beweer dat Jezus het antwoord is, klapt iedereen dicht", zegt Michiel Peeters, studentenpastor in Tilburg. “Wat moet je ook met een antwoord op een niet-gestelde vraag?" De verlangens van ons hart moeten eerst worden opgerakeld, begreep hij van zijn grote leermeester Luigi Giussani.
‘Tilburg University Chaplaincy’ prijkt in grote letters op de muur van de katholieke studentenkerk Maranatha in Tilburg. De priester die hier woont en werkt, Michiel Peeters (1976), is de officiële studentenpastor van de universiteit. Maar er zijn ook grote banners te zien, aan diezelfde muren, met prikkelende teksten. Typisch iets voor deze priester, aan wie je een zekere avontuurlijkheid niet kunt ontzeggen. Hij was al vijf jaar priester geweest in Siberië en Moskou, voordat hij in Tilburg landde. Graag kijkt hij voorbij grenzen, ook die van de muren van de kerk. Bijvoorbeeld naar argeloze voorbijgangers, die hij graag iets meegeeft. “Voor die banners kies ik spreuken die iets in mensen…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Claartje Kruijff: 'Nooit zal ik helemaal in de kerk passen, maar erbuiten pas ik ook niet'
Rikko Voorberg: 'Soms denk ik: vlucht ik niet weg voor een serieuze baan?'
Het grote gevaar voor de Amerikaanse democratie komt van witte christelijke nationalisten
Vrede op aarde, maar hoe dan?
Thrall geeft Palestijnen van de Westelijke Jordaanoever hun gezicht terug
Meer artikelen in dossier Theologie & filosofie
Vrede op aarde, maar hoe dan?
05 september 2024Een jaar geleden verscheen het boek Vrede op aarde van Stefan Paas, waarin hij voorstelt het heil te verbreden en voortaan te spreken over vrede, sjalom. Aan het begin van het kerkelijk seizoen stellen we de vraag: de kerk als oefenplaats van sjalom, hoe ziet dat eruit in de praktijk?
Wat is nog heilig in deze stomme wereld?
11 juli 2024Ook in onze seculiere samenleving zoeken veel mensen naar zin en betekenis. "Hoe kunnen we daar waarderend over spreken? Er gebeurt iets wezenlijks, er zit wel degelijk iets van de Geest in", gelooft Jan Martijn Abrahamse. Door deze ervaringen onder ‘het heilige’ te scharen, hoopt hij er meer ...
Verdiep je eens in atheïsten. Daar kun je zomaar geloviger van worden
11 juli 2024Veel te vaak lijkt het gesprek tussen gelovigen en atheïsten op een wedstrijd, aldus VU-filosoof Rik Peels in zijn nieuwe boek Leven zonder God. Beter zou het zijn om over en weer een poging te doen elkaar te begrijpen. In dit boek geeft hij een aanzet.