Wie denkt nog aan de Palestijnen?

Wie in de Arabische wereld praat er nog over de Palestijnen? Dat is weleens anders geweest. Sinds de proclamatie van de Joodse staat in 1948 was de weigering om Israëls bestaansrecht te erkennen onwrikbaar onderdeel van Arabische diplomatie.

01 september 2022 verschenen editie 2022nr07

Later werd aan erkenning de voor Jeruzalem onaanvaardbare voorwaarde verbonden van terugtrekken tot binnen de grenzen van voor de Zesdaagse Oorlog van 1967. Maar nu? Nu worden via zgn. Abraham-akkoorden de betrekkingen van Arabische landen met Israël genormaliseerd zonder dat aan welke voorwaarde dan ook is voldaan. Hoe dat kan? Opmerkelijk genoeg wordt de spectaculaire Arabische gedragswijziging veroorzaakt door Iran, waarschijnlijk ’s werelds meest anti-Israëlische staat. Grootayatollah Khamenei, zegt dat Israël als zionistisch product van de kaart moet worden geveegd. Dat wilden de Arabische staten toch ook? Vroeger zeker, vandaag liever niet.  De reden is dat het sjiitisch-islamitische Iran een bedreiging is gaan vormen voor de soennitische meerderheid van Arabische landen. Daarbij speelt een 1400 jaar oude kwestie van de opvolging…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Jezus is een Jood
Theologie & filosofie Column

Jezus is een Jood

12 december 2024
In mijn gemeente ben ik bezig met het veelgeprezen Thora-commentaar van de voormalige opperrabbijn van Groot-Brittannië, Jonathan Sacks. Een vreselijk boeiend commentaar, omdat hij de Thora leest als blauwdruk voor een rechtvaardige, moderne samenleving. Daarom kan hij ook op een zinvolle manier in ...
Willem Maarten Dekker
Wie-zich-overgeeft-is-voor-altijd-een-landverrader
Boeken

Wie zich overgeeft, is voor altijd een landverrader

12 december 2024
Sana Valiulina is de verrassing van het afgelopen seizoen van Zomergasten. Haar verhaal maakt diepe indruk, en veel kijkers vragen zich af wie deze Nederlandssprekende auteur met Russische tongval eigenlijk is.
Arie Kok
Alledaagse-morsige-levens-in-het-evangelie
Boeken

Shakespeare en Caravaggio in het wijnlokaal

12 december 2024
Tomas Lieske brengt in Wij van de Ripetta de hoofdpersonen van een schilderij van Caravaggio tot leven. Niet altijd overtuigend, maar wel creatief en met verbeeldingskracht.
Hendrik Mosterd