Wie denkt nog aan de Palestijnen?

Wie in de Arabische wereld praat er nog over de Palestijnen? Dat is weleens anders geweest. Sinds de proclamatie van de Joodse staat in 1948 was de weigering om Israëls bestaansrecht te erkennen onwrikbaar onderdeel van Arabische diplomatie.

01 september 2022 verschenen editie 2022nr07

Later werd aan erkenning de voor Jeruzalem onaanvaardbare voorwaarde verbonden van terugtrekken tot binnen de grenzen van voor de Zesdaagse Oorlog van 1967. Maar nu? Nu worden via zgn. Abraham-akkoorden de betrekkingen van Arabische landen met Israël genormaliseerd zonder dat aan welke voorwaarde dan ook is voldaan. Hoe dat kan? Opmerkelijk genoeg wordt de spectaculaire Arabische gedragswijziging veroorzaakt door Iran, waarschijnlijk ’s werelds meest anti-Israëlische staat. Grootayatollah Khamenei, zegt dat Israël als zionistisch product van de kaart moet worden geveegd. Dat wilden de Arabische staten toch ook? Vroeger zeker, vandaag liever niet.  De reden is dat het sjiitisch-islamitische Iran een bedreiging is gaan vormen voor de soennitische meerderheid van Arabische landen. Daarbij speelt een 1400 jaar oude kwestie van de opvolging…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Kun-je-niet-onbekrompen-naast-Joden-staan
Goede gesprekken Mozes

Bart Wallet: 'Kun je niet onbekrompen naast Joden staan?'

14 december 2023
Als er iets is wat Bart Wallet boos kan maken, is het wel het toenemende antisemitisme waar ook zijn Joodse studenten mee geconfronteerd worden. 'Wat heb je aan vrome woorden als het er werkelijk op aankomt, zoals nu? Waar zijn jullie, CNV, FNV, PKN en RKK? Dit is jullie kans!'
Sjoerd Wielenga
Protest van de gemeenschapszin tegen de elite
Column

Protest van de gemeenschapszin tegen de elite

14 december 2023
Direct nadat de exitpoll een verpletterende overwinning voor de PVV had aangekondigd, zei VVD-leider Yeşilgöz: "De politiek moet beter luisteren naar de mensen." De uitslag van de verkiezingen lijkt te bevestigen dat de middenpartijen een volksopstand over het hoofd hebben gezien.
Stefan Paas
Op-de-drempel

Op de drempel

14 december 2023
Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? Deel twee van een tweeluik met zes portretten van mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.
Tineke Smith