Whodunnit over genade
‘Het was een zomer waarin de dood in vele vormen langskwam,’ belooft de achterflap van de vuistdikke roman Gewone genade, geschreven door de Amerikaanse schrijver William Kent Krueger. Daar is niets te veel mee gezegd, er vallen inderdaad erg veel doden.
Hoofdpersoon Frank is dertien, woont in een stadje in Minnesota en moet dit allemaal zien te verwerken. Als op een dag zijn eigen zus verdwijnt, ontwikkelt het verhaal zich tot een ware whodunnit met uiteraard Frank in de hoofdrol. Stilistisch is dit boek wat vlak. De volwassen gedachten en gesprekken van jongens van elf en dertien komen niet heel geloofwaardig over. Maar de vlotte vertelstijl, de ingenieuze spanningsopbouw en de soepele vertaling van uitgever Dingeman van Wijnen maken het tot prima boek voor lange hete zomerdagen. Het boek geeft ook nog eens een mooie aanzet om te mediteren over de vraag wat ‘gewone genade’ zou kunnen zijn. Arie Kok William…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Claartje Kruijff: 'Nooit zal ik helemaal in de kerk passen, maar erbuiten pas ik ook niet'
Rikko Voorberg: 'Soms denk ik: vlucht ik niet weg voor een serieuze baan?'
Het grote gevaar voor de Amerikaanse democratie komt van witte christelijke nationalisten
Vrede op aarde, maar hoe dan?
Thrall geeft Palestijnen van de Westelijke Jordaanoever hun gezicht terug
Vasten brengt rust. Waarom gaan we er niet mee door?
04 april 2024Laatst gaf ik voor het eerst een lezing waarbij toen ik arriveerde me noch een kopje koffie, noch een glas water werd aangeboden. Toch heb ik me zelden zo welkom gevoeld. Ik was te gast in de Al Hijra-moskee in Leiden en het was ramadan.
‘Als er een hemel is, kom ik er’
04 april 2024Van op de bank zitten word je oud, meent Haddy de Jager (1940). Daarom is ze meestal onderweg, bijvoorbeeld met cadeautjes voor jarige prostituees die ze bezoekt. Aan God twijfelt ze niet, maar wat er precies na dit leven gebeurt ...?
In de spanning begint het luisteren naar Gods stem
07 maart 2024Zoals we weer aandacht krijgen voor streek- en seizoensproducten en herstel van cultuurlandschap, ligt de toekomst van het christendom misschien wel in de zoektocht naar een nieuw evenwicht met de schepping, zegt Stefan Paas.