Wereldvluchtelingendag
Op 20 juni is het Wereldvluchtelingendag, ingesteld door de Verenigde Naties. Het signaal is bepaald niet overbodig. Van alle mensen is bijna één procent momenteel ontheemd: 82,4 miljoen mannen, vrouwen en kinderen.
Welvarende landen zitten met de handen in het haar. Ze worden steeds weer geconfronteerd met menselijke vloedgolven uit gewelddadige en verpauperde gebieden. Hoe sterk is de draagkracht van de eigen bevolking om al die vluchtelingen op te vangen? Het probleem is wereldwijd. Europa staat niet los van wat in Afghanistan, Syrië en Oekraïne gebeurt. Niet zomaar vraagt het Vluchtelingenverdrag uit 1951 iedereen te handelen ‘in de geest van internationale samenwerking’.En het zal er niet beter op worden. Want niemand verwacht dat er in de toekomst minder conflicten, minder falende staten, minder verpauperde landen zullen zijn. Deskundigen voorspellen dat de bevolking van Afrika rond 2100 verviervoudigd is. Kunnen al die mensen…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Claartje Kruijff: 'Nooit zal ik helemaal in de kerk passen, maar erbuiten pas ik ook niet'
Rikko Voorberg: 'Soms denk ik: vlucht ik niet weg voor een serieuze baan?'
Het grote gevaar voor de Amerikaanse democratie komt van witte christelijke nationalisten
Vrede op aarde, maar hoe dan?
Thrall geeft Palestijnen van de Westelijke Jordaanoever hun gezicht terug
Vasten brengt rust. Waarom gaan we er niet mee door?
04 april 2024Laatst gaf ik voor het eerst een lezing waarbij toen ik arriveerde me noch een kopje koffie, noch een glas water werd aangeboden. Toch heb ik me zelden zo welkom gevoeld. Ik was te gast in de Al Hijra-moskee in Leiden en het was ramadan.
‘Als er een hemel is, kom ik er’
04 april 2024Van op de bank zitten word je oud, meent Haddy de Jager (1940). Daarom is ze meestal onderweg, bijvoorbeeld met cadeautjes voor jarige prostituees die ze bezoekt. Aan God twijfelt ze niet, maar wat er precies na dit leven gebeurt ...?
In de spanning begint het luisteren naar Gods stem
07 maart 2024Zoals we weer aandacht krijgen voor streek- en seizoensproducten en herstel van cultuurlandschap, ligt de toekomst van het christendom misschien wel in de zoektocht naar een nieuw evenwicht met de schepping, zegt Stefan Paas.