Welke symfonie galmt door ons universum? Dat is de vraag

In de eerste helft van de twintigste eeuw was Evelyn Underhill (1875-1941) een van de meest gelezen auteurs over spiritualiteit. Waarom dit zo was, wordt duidelijk in het boekje Het spirituele leven. Mystiek voor het dagelijks bestaan, oorspronkelijk verschenen in 1937 en nu in een nieuwe vertaling uitgegeven.

04 juli 2019 – verschenen editie 2019nr06
Welke-symfonie-galmt-door-ons-universum-Dat-is-de-vraag Welke symfonie galmt door ons universum? Dat is de vraag

Underhill bezit het vermogen in zeer eenvoudige taal uit te leggen wat geestelijk leven inhoudt. Dit doet ze met pakkende voorbeelden; ze vergelijkt christenen bijvoorbeeld ergens met concertbezoekers die hun gehoorapparaat thuis laten liggen. Dankzij deze concreetheid krijg je een duidelijk inzicht in wat volgens Underhill de kern van het menselijk bestaan is. Dit is niet alleen interessant voor gelovige fijnproevers, want ieder leeft in een werkelijkheid die van God is vervuld. De grote vraag is: zijn we in staat om te horen welke symfonie in ons universum klinkt? Daar ligt de kiem van geestelijk leven, meent Underhill, die dit inzicht verder uitwerkt aan de hand van drie kernwoorden (ontleend…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter