Weldadige onbevangenheid

Op een dag koopt de vader van Simon Poorta op het station in Uithuizermeeden twee treinkaartjes naar Enschede, een retour voor zichzelf en een enkeltje voor zijn zoon. De vijftienjarige Simon gaat studeren, voor onderwijzer, in Enschede. In Holland, zoals zijn moeder zegt.

15 juni 2023 – verschenen editie 2023nr05
Weldadige-onbevangenheid

Simon komt in de kost bij het echtpaar Kleinlugtenbelt, dat zelf geen kinderen kon krijgen. Mensen van de kerk, uiteraard, gereformeerd met de toevoeging ‘vrijgemaakt’. Simon wordt door zijn hospita, die hij ‘juffrouw Kleinlugtenbelt’ moet noemen en vooral geen ‘mevrouw’, binnengehaald als de zoon die ze zo graag had gekregen. Werkman zet het verhaal hiermee mooi op spanning, want Simon wil zelfstandig zijn weg zoeken in het leven, in de stad, en in de omgang met medestudenten. Hij ontdekt de literatuur, gaat voor het eerst naar een museum, hij laat zich raken door kunst en poëzie. In Simon herkennen we het alter ego van de schrijver. Werkman studeerde in de…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter