Christenen zijn niet geroepen om alles te begrijpen

Ik zag deze week, via de podcast van het Reformatorisch Dagblad, een indrukwekkend interview met dr. Jack Sara, directeur van het Bethlehem Bible College. Dominee Sara verwoordde de uitzichtloze situatie van het Palestijnse volk. Kansloos gevangen in de Gazastrook, langzaam gewurgd op de Westbank, vergeten door de wereld.

09 november 2023 verschenen editie 2023nr09

In het bijzonder was hij verdrietig over medechristenen, ook in Nederland. De vrijwel kritiekloze steun voor Israël van Nederlandse organisaties als ‘Christenen voor Israël’ is volgens Sara een ‘struikelblok’ voor veel Palestijnen om tot Christus te komen. In de afgelopen weken werd ik ook getroffen door het verdriet van Joodse collega’s en kennissen. Zij voelden zich in de steek gelaten door progressieve medelanders die het zelfs bij de Hamas-pogrom van 7 oktober niet konden opbrengen om Joden te steunen. Deze Joden hebben Palestijnse vrienden, en ze hebben zich vaak uitgesproken tegen het onrecht dat Israël aanricht tegen de Palestijnse gebieden. Maar toen zij zelf steun nodig hadden, kregen zij vooral…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Het nieuwe leven
Column

Het nieuwe leven

09 mei 2024
Ik zweefde een klein stukje boven de grond in het besef dat ik eindelijk, eindelijk deelhad aan het Ware Lichaam van Jezus Christus, onze Heer.
Willem Melchior
‘O-zo-werkt-het-dus-Eerst-moet-het-kind-dood
Nederlandse politiek Mozes

‘O, zó werkt het dus? Eerst moet het kind dood?’

09 mei 2024
Tweede Kamerlid Lisa Westerveld krijgt regelmatig rouwkaarten van ouders als hun kind zelfmoord of euthanasie heeft gepleegd. Of ze krijgt ’s avonds laat een Instagram-berichtje van een meisje dat een einde aan haar leven wil maken. "Als ons zorgsysteem goed was, was dat helemaal niet nodig ...
Sjoerd Wielenga
Waarom jongeren niet meer zo seculier zijn als voorheen
Column

Waarom jongeren niet meer zo seculier zijn als voorheen

09 mei 2024
Het keert de afkalving van de kerk nog niet, maar jongeren lijken toch steeds religieuzer te worden dan voorgaande generaties. Waar kan dat aan liggen?
Stefan Paas