We overschatten de existentiële diepgang van ziekte

In de veertigdagentijd gedenken we Jezus' lijden. Maar kunnen we als gelovigen nog wel met lijden omgaan? Schuilen er lessen in, is God dichterbij – of heeft lijden soms simpelweg geen zin? Theoloog Marije Roeleveld (26) is regelmatig in het ziekenhuis. Als geestelijk verzorger, maar ook als patiënt. "We overschatten de existentiële diepgang van ziekte."

01 februari 2024 – verschenen editie 2024nr01
We-overschatten-de-existentiele-diepgang-van-ziekte We overschatten de existentiële diepgang van ziekte

Op sommige dagen voelt het alsof het enige onderscheid tussen Marije Roeleveld en haar patiënten haar ziekenhuisbadge is. Twee dagen per week loopt ze er stage als geestelijk verzorger in opleiding. Maar vanwege de auto-immuunziekte, die werd getriggerd toen ze corona had, komt ze er ook vaak als patiënt. Ze besteedt meer dagdelen in bed dan de meeste van haar leeftijdsgenoten. Marije Roeleveld (26) woont in Ede en hoopt dit jaar af te studeren als theoloog en geestelijk verzorger. In haar gezonde vrije tijd zet ze zich in voor ChristenUnie-jongerenorganisatie PerspectieF. Maar, zo twitterde ze onlangs, misschien maakt dat haar ook wel beter in haar werk als geestelijk verzorger. “Ik…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Kun-je-niet-onbekrompen-naast-Joden-staan
Goede gesprekken Mozes

Bart Wallet: 'Kun je niet onbekrompen naast Joden staan?'

14 december 2023
Als er iets is wat Bart Wallet boos kan maken, is het wel het toenemende antisemitisme waar ook zijn Joodse studenten mee geconfronteerd worden. 'Wat heb je aan vrome woorden als het er werkelijk op aankomt, zoals nu? Waar zijn jullie, CNV, FNV, PKN en RKK? Dit is jullie kans!'
Sjoerd Wielenga
Protest van de gemeenschapszin tegen de elite
Column

Protest van de gemeenschapszin tegen de elite

14 december 2023
Direct nadat de exitpoll een verpletterende overwinning voor de PVV had aangekondigd, zei VVD-leider Yeşilgöz: "De politiek moet beter luisteren naar de mensen." De uitslag van de verkiezingen lijkt te bevestigen dat de middenpartijen een volksopstand over het hoofd hebben gezien.
Stefan Paas
Op-de-drempel

Op de drempel

14 december 2023
Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? Deel twee van een tweeluik met zes portretten van mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.
Tineke Smith