Claartje Kruijff en Bram Dijkstra: ‘We mogen het weleens vaker over schuld hebben’
Hun werk in de reclamewereld en de financiële sector zegden ze vaarwel om in de kerk, het restaurant of in een kinderziekenhuis te praten over God en de Bijbel. Maar welk verhaal vertel je dan? "Ik houd het wel bij mezelf, in plaats van te vertellen wat er in mijn bijbelcommentaar staat."
Voorgangers en gelovigen voelen zich verlegen met de vraag wat nu eigenlijk de boodschap is van het christelijk geloof in deze tijd. De Nieuwe Koers legt deze vraag in een serie gesprekken pontificaal op tafel. Deze keer schuiven aan: de remonstrantse predikant Claartje Kruijff en Bram Dijkstra, voorganger bij CrossPoint in Nieuw-Vennep. De tafel van brood en wijn staat rond het middaguur al klaar voor de viering ’s avonds, hier in de Geertekerk, hartje Utrecht. Het is Witte Donderdag. Claartje Kruijff, een van de remonstrantse predikanten in deze kerk, haalt koffie. Bram Dijkstra, voorganger van de protestantse gemeente CrossPoint in Nieuw-Vennep, sleept intussen met een tafeltje waaraan het gesprek over…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Claartje Kruijff: 'Nooit zal ik helemaal in de kerk passen, maar erbuiten pas ik ook niet'
Rikko Voorberg: 'Soms denk ik: vlucht ik niet weg voor een serieuze baan?'
Het grote gevaar voor de Amerikaanse democratie komt van witte christelijke nationalisten
Vrede op aarde, maar hoe dan?
Thrall geeft Palestijnen van de Westelijke Jordaanoever hun gezicht terug
Meer artikelen in dossier Theologie & filosofie
Vrede op aarde, maar hoe dan?
05 september 2024Een jaar geleden verscheen het boek Vrede op aarde van Stefan Paas, waarin hij voorstelt het heil te verbreden en voortaan te spreken over vrede, sjalom. Aan het begin van het kerkelijk seizoen stellen we de vraag: de kerk als oefenplaats van sjalom, hoe ziet dat eruit in de praktijk?
Wat is nog heilig in deze stomme wereld?
11 juli 2024Ook in onze seculiere samenleving zoeken veel mensen naar zin en betekenis. "Hoe kunnen we daar waarderend over spreken? Er gebeurt iets wezenlijks, er zit wel degelijk iets van de Geest in", gelooft Jan Martijn Abrahamse. Door deze ervaringen onder ‘het heilige’ te scharen, hoopt hij er meer ...
Verdiep je eens in atheïsten. Daar kun je zomaar geloviger van worden
11 juli 2024Veel te vaak lijkt het gesprek tussen gelovigen en atheïsten op een wedstrijd, aldus VU-filosoof Rik Peels in zijn nieuwe boek Leven zonder God. Beter zou het zijn om over en weer een poging te doen elkaar te begrijpen. In dit boek geeft hij een aanzet.