Claartje Kruijff en Bram Dijkstra: ‘We mogen het weleens vaker over schuld hebben’
Hun werk in de reclamewereld en de financiële sector zegden ze vaarwel om in de kerk, het restaurant of in een kinderziekenhuis te praten over God en de Bijbel. Maar welk verhaal vertel je dan? "Ik houd het wel bij mezelf, in plaats van te vertellen wat er in mijn bijbelcommentaar staat."

Voorgangers en gelovigen voelen zich verlegen met de vraag wat nu eigenlijk de boodschap is van het christelijk geloof in deze tijd. De Nieuwe Koers legt deze vraag in een serie gesprekken pontificaal op tafel. Deze keer schuiven aan: de remonstrantse predikant Claartje Kruijff en Bram Dijkstra, voorganger bij CrossPoint in Nieuw-Vennep. De tafel van brood en wijn staat rond het middaguur al klaar voor de viering ’s avonds, hier in de Geertekerk, hartje Utrecht. Het is Witte Donderdag. Claartje Kruijff, een van de remonstrantse predikanten in deze kerk, haalt koffie. Bram Dijkstra, voorganger van de protestantse gemeente CrossPoint in Nieuw-Vennep, sleept intussen met een tafeltje waaraan het gesprek over…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief
De Nieuwe Koers zet preken Tim Keller online
'Waar je ook staat in het abortusdebat, je denkbeelden zijn niet waterdicht'
Andries Knevel: 'Zegt een kleinzoon: als God bestaat, hoe zit het dan met Auschwitz? Ja, dan kom ik met Augustinus, natuurlijk'
Aafke Romeijn: 'We zijn belangrijk én nietig tegelijk'
‘Je moet afscheid nemen van een gedroomd leven’
Meer artikelen in dossier Theologie & filosofie

'Jezus is geen dier met een staart en vier poten'
14 juli 2022Hoe communiceer je het christelijk geloof en waarom zou het evangelie heilzaam zijn voor je omgeving? Die vraag legde Sjoerd Wielenga de afgelopen maanden voor aan een groep denkers en doeners. Deze maand de sloteditie: helpen moderne metaforen in dit gesprek?

Wie kan er tegen een lofzang op de schepping zijn?
13 juli 2022Hoe kan een polariserend onderwerp als klimaatverandering toch een plek krijgen in de liturgie? Het artiestencollectief The Porter's Gate maakte een plaat vol kerkmuziek over de schepping in de vertrouwde taal van de Bijbel.

'De kunst is het besef dat je de ander nodig hebt'
13 juli 2022De techniek gaat ons redden, óf we zijn allemaal gedoemd tot een wisse dood. Dat lijken de twee houdingen in het klimaatdebat te zijn. Er is een betere manier om het klimaatvraagstuk te benaderen, zegt theoloog en econoom Jan Jorrit Hasselaar. Vanuit een theologie van het goede leven en van hoop. ...