De theoloog: ‘We mogen best iets meer zwijgen’

“Soms zit taal een echte ontmoeting in de weg. Onlangs woonde ik met studenten een gastles bij van kunstenares Grady van den Bosch waarin ze iedereen in tweetallen een minuut zwijgend tegenover elkaar liet zitten. Kijkend en voelend."

15 juni 2023 – verschenen editie 2023nr05
9 Marleen Schoonderwoerd

“In die stilte gebeurde iets. Ik ervaarde ontroering en schroom. Ik was dankbaar dat de student mij wilde zien en bleef aankijken, ik wilde ook de student aanvaarding laten voelen met mijn blik. Ik vond dat ook spannend, zo stil zijn en kijken. Ik denk dat het best goed zou zijn vaker naar elkaar te kijken zonder iets te zeggen. Woorden kunnen een ontmoeting verdiepen en verrijken, maar het zwijgen bepaalde me er opnieuw bij dat een ontmoeting begint bij een houding. Die houding begint met ‘zijn’, of in vaktermen met echtheid, aanvaarding en empathie, pas daarna volgt taal. Een echte ontmoeting is niet vanzelfsprekend, er is een zekere kwetsbaarheid…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Het nieuwe leven
Column

Het nieuwe leven

09 mei 2024
Ik zweefde een klein stukje boven de grond in het besef dat ik eindelijk, eindelijk deelhad aan het Ware Lichaam van Jezus Christus, onze Heer.
Willem Melchior
‘O-zo-werkt-het-dus-Eerst-moet-het-kind-dood
Nederlandse politiek Mozes

‘O, zó werkt het dus? Eerst moet het kind dood?’

09 mei 2024
Tweede Kamerlid Lisa Westerveld krijgt regelmatig rouwkaarten van ouders als hun kind zelfmoord of euthanasie heeft gepleegd. Of ze krijgt ’s avonds laat een Instagram-berichtje van een meisje dat een einde aan haar leven wil maken. "Als ons zorgsysteem goed was, was dat helemaal niet nodig ...
Sjoerd Wielenga
Waarom jongeren niet meer zo seculier zijn als voorheen
Column

Waarom jongeren niet meer zo seculier zijn als voorheen

09 mei 2024
Het keert de afkalving van de kerk nog niet, maar jongeren lijken toch steeds religieuzer te worden dan voorgaande generaties. Waar kan dat aan liggen?
Stefan Paas