We moeten ons bekeren tot ons lichaam

Marinde van der Breggen betoogde in het septembernummer van De Nieuwe Koers dat de klassieke mannelijke en vrouwelijke rolpatronen onder christenen nauwelijks worden uitgedaagd. Te zwart-wit, betoogt predikant Gerhard Messelink, die pleit voor hernieuwd respect voor onze lijfelijke identiteit.

06 december 2019 – verschenen editie 2019nr09
We-moeten-ons-bekeren-tot-ons-lichaam We moeten ons bekeren tot ons lichaam

Net als Van der Breggen waardeer ik de ruimte die emancipatie de vrouw heeft gegeven om haar mens-zijn te beleven en te ontplooien. Maar toch is haar betoog mij te zwart-wit. Haar centrale stelling is dat we ons moeten ontworstelen aan mannelijke en vrouwelijke rolpatronen. Die komen namelijk niet voort uit biologie, maar uit socialisatie en cultuur, zegt ze. Het feminisme laat ons volgens haar ontdekken dat mannen en vrouwen elkaars gelijken zijn en dezelfde rechten hebben. Bevrijding ligt dan in het loslaten van je genderrol en het uitleven van je rechten. Ze ontkent stellig dat hoe je je gedraagt of wat je doet inclusief een keuze voor moederschap iets…

INLOGGEN

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

gratis aanmelden

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief

Ik-mis-dat-wat-er-nooit-heeft-kunnen-zijn
Avondrood

'Ik mis dat wat er nooit heeft kunnen zijn'

In 2003 stapte het 24-jarige zusje van Wouter van der Toorn uit het leven. Een dieptepunt in een familiedrama dat al veel langer speelde. “Hoe kun je vergeving eisen terwijl er geen erkenning van het ongelofelijke onrecht is?”
Wilfred Hermans
Ik-zou-vaker-boos-moeten-worden
Goede gesprekken Mozes

'Ik zou vaker boos moeten worden'

Als directeur van de ASN Bank sprak hij de Verenigde Naties toe over biodiversiteit. Dat was spannend. Maar het spannendste wat Arie Koornneef ooit in zijn leven heeft gedaan, was de weekopening doen bij zijn voormalige werkgever Youth for Christ. 'Ik was niet gewend om veel over geloof te praten.'
Sjoerd Wielenga
De-vlam-van-onze-voormoeders-is-niet-gedoofd
Goede gesprekken

De vlam van onze voormoeders is niet gedoofd

Westers feminisme is van dik hout zaagt men planken, en past niet in Afrika. Daarom, zegt Jennifer Nansubuga Makumbi, schrijfster van de roman De eerste vrouw, moeten we uit eigen bronnen putten. Ze laat ons kijken naar de ‘oervrouw’.
Tjerk de Reus

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief