We hebben de strenge liefde van Martin Luther King nodig
In De brandende aarde wemelt het van de succesverhalen uit de wereldgeschiedenis. Verhalen waarvan je vaak alleen de mooie kant kent. Maar Sunil Amrith herschrijft deze geschiedenissen vanuit het perspectief van het Zuiden. En dan zie je dat de geschiedenis nauw samenhangt met de klimaat- en migratieproblemen van vandaag.

Sunil Amrith (1979) is Indiër, geboren in Kenia, opgegroeid in Singapore en inmiddels hoogleraar ecologische geschiedenis aan het prestigieuze Yale in de VS. Zo’n leven veronderstelt een brede blik, die Amrith waarmaakt in zijn boek De brandende aarde. Dit boek is een epos, een vertelling, gericht op het grote publiek. In een wereldgeschiedenis van vierhonderd pagina’s kan niet alles uitgediept worden. De verwoesting van de natuur en het ontstaan van het klimaatprobleem is volgens Amrith veel vroeger begonnen dan vaak wordt verondersteld. Hij neemt Madeira als voorbeeld, ooit grootste suikerproducent ter wereld. Daar wordt het script geschreven voor het kolonialisme: ‘opkomst en ondergang, hausse en bankroet, intensieve uitbuiting gevolgd door…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Zij kregen nooit excuses van ons
06 februari 2025Hoewel er op internationaal niveau kleine maar hoopvolle stappen worden gezet om de inwoners van West-Papoea recht te doen, is er nog een lange weg te gaan, ziet Aad Kamsteeg (84). De Nederlandse overheid zou om te beginnen weleens excuses mogen maken, zegt hij. ‘Ik lees in de Bijbel dat Hij hart ...

De democratie heeft ons geloof nodig
06 februari 2025Een donkere geopolitieke tijd breekt aan. Democratie vraagt nu om geloof: een grondhouding van vertrouwen, weerbaarheid en actie.

Wie ben ik zonder jou?
06 februari 2025In een tijdperk waarin autonomie het hoogste goed is, en iedereen zelf mag bepalen wie hij, zij of die is; zijn we toch eenzamer dan ooit, en piekt de druk op de geestelijke gezondheidszorg. We zijn iets vergeten, zegt psycholoog Liesbeth Woertman (die te rade ging bij dominees, godsdienstfilosofen ...