Vier frames die onze kijk op de oorlog in Gaza bepalen

Stel. Je bent op een feestje met een paar mensen in gesprek en op een goed moment knipoogt een van hen naar je. Direct probeer je het te begrijpen: wil ze iets communiceren, heeft ze iets in haar oog, is het een tic?

01 februari 2024 verschenen editie 2024nr01

En stel dat ze even later met verve haar mening over het Israël-Palestina-conflict naar voren brengt. Sommigen knikken instemmend, anderen fronsen hun wenkbrauwen en proberen haar te onderbreken, weer anderen kijken om zich heen hoe ze zo snel mogelijk ergens een biertje kunnen gaan halen. Rik Peels is filosoof en theoloog, en sinds dit jaar hoogleraar Analytische en interdisciplinaire godsdienstfilosofie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij leidt daar de onderzoeksgroep Extreme Beliefs, die onder andere onderzoek doet naar fundamentalisme. Wat hebben beide met elkaar te maken? Ze draaien om frames, een notie die vanaf de jaren vijftig in de antropologie ontwikkeld werd. Frames zijn manieren van kijken, verzamelingen van concepten,…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Fluisteren van een andere wereld
Column

Fluisteren van een andere wereld

06 maart 2025
Zoals velen vandaag breek ik mij het hoofd over de vraag wat er in deze tijd gevraagd wordt. De wereld tuimelt van de ene crisis in de andere, en als ik niet uitkijk, blijf ik lamgeslagen en overweldigd achter.
Elizabeth Oldfield
Hoe-Trumps-christelijk-nationalisme-Europa-binnensijpelt
Cultuur & geloof

Hoe Trumps christelijk nationalisme Europa binnensijpelt

06 maart 2025
White christian nationalism is een van de drijvende krachten achter het nieuwe tijdperk-Trump. Een beweging van faith and fight. Wordt Europa het volgende strijdtoneel?
Arie Kok
Road to anxienty- 2-Albertus Vembrianto kopie 2
Nederlandse politiek

Zij kregen nooit excuses van ons

06 februari 2025
Hoewel er op internationaal niveau kleine maar hoopvolle stappen worden gezet om de inwoners van West-Papoea recht te doen, is er nog een lange weg te gaan, ziet Aad Kamsteeg (84). De Nederlandse overheid zou om te beginnen weleens excuses mogen maken, zegt hij. ‘Ik lees in de Bijbel dat Hij hart ...
Aad Kamsteeg