Wat we over cancel culture kunnen leren uit de derde eeuw

Lucebert moet van de gevel. Winnetou moet uit de winkels. Wat niet deugt in onze ogen, moet gecanceld worden. Dit deugdenken brengt de donatisten uit de vroege kerk in herinnering, die vonden dat de kwaliteit van het werk afhangt van de heiligheid van de maker. Augustinus was toentertijd al fel tegen. En zijn bezwaren, zegt Frank Bosman, gelden vandaag nog onverkort.

09 november 2022 – verschenen editie 2022nr09
20 Winnetou Winnetou afgebeeld op een Duitse postzegel. beeld Wikimedia

Al sinds 1994 prijkt er een leus van de bekende Nederlandse dichter Lucebert op de gevel van het Stadskantoor van Alkmaar: ‘Van te veel spektakel wankel je allicht’. De lokale VVD-fractie wil de neonletters nu verwijderen. De fractie kwam tot haar verzoek vanwege Luceberts oorlogsverleden. Zijn eerdere imago als criticus van het naziregime brokkelde razendsnel af toen Wim Hazeu in 2018 brieven van de dichter publiceerde. Het ging om brieven die Lucebert schreef toen hij op Arbeitseinsatz naar Duitsland was gegaan. In die brieven geeft Lucebert lucht aan antisemitische (‘machtjoden’), racistische (‘negercultuur’) en nazistische (‘onze Führer’) ideeën. Lucebert viel voor velen van zijn sokkel en zijn poëzie raakte besmet. Luceberts…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meest gelezen op denieuwekoers.nl

Meer artikelen in dossier Theologie & filosofie

Elke-ontmoeting-met-iemand-in-nood-is-een-ontmoeting-met-Jezus
Theologie & filosofie

Elke ontmoeting met iemand in nood is een ontmoeting met Jezus

01 januari 2024
Hoe moet je omgaan met de eindeloze stroom leed en misère in de wereld? De Britse theoloog Samuel Wells signaleert vijf veelvoorkomende reacties, die allemaal op hun eigen manier problematisch zijn. En hij vindt een alternatief.
Samuel Wells
Vrede met scherpe randen
Theologie & filosofie Column

Vrede met scherpe randen

14 december 2023
De oorlog tussen Hamas en Israël heeft bij veel mensen diepe emoties losgemaakt, een kettingreactie van oergevoelens opgeroepen. Van ontdekking naar reactie, van schok naar afschuw, van oordeel naar woede, van woede naar razernij.
Samuel Wells
Dit-is-niet-de-eindtijd
Theologie & filosofie Column

'Dit is niet de eindtijd, dit is ons moment'

09 november 2023
Het is misschien fijn om te denken dat we in de eindtijd leven, want dat betekent dat God binnenkort alle dingen nieuw maakt. Maar dat ontslaat ons van al onze verantwoordelijkheden als mens om op een goede manier door onze crises te navigeren, zegt Willem Maarten Dekker. "Wie om vrede bidt zonder ...
Willem Maarten Dekker