‘Wat een huzaar is? Geen idee, maar ik was er een’
Het grote wereldgebeuren bepaalt het lot van gewone mensen: veteranen, geliefden, kleindochters, de mijnwerker en de naaister van parachutes. Je komt ze tegen in de twaalf diepmenselijke vertellingen in Na de oorlog van meesterverteller Graham Swift.

Een oorlog is pas voorbij als de laatste overlevende gestorven is, schreef Harry Mulisch. Slagvelden, rampen, pandemieën werken lang door in het leven van gewone mensen, zelfs over generaties heen. Bij veel overlevenden ontstaat er een leven ‘voor’ en een leven ‘na’ de catastrofe. Dat is waar de vertellingen in Na de oorlog van de Britse auteur Graham Swift (1949) om draaien. Swift schreef aangrijpende romans, zoals Waterland en Moeders zondag, waarvan er verschillende verfilmd zijn. Na de oorlog is een bundel ‘vertellingen’: gelaagde verhalen die zich tegen een complexe en betekenisvolle context afspelen. In het openingsverhaal ‘Het beste op één na’ krijgt de Duitse gemeenteambtenaar Büchner een opdracht. Omdat…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Vijf denkers die het geloof vernieuwen
'Moed, dat is een zachte duw'
'Als tiener dacht ik: ik maak de wederkomst mee – dat geloof ik nog steeds'
‘Het is helemaal rustig in mij’
Lamorna vroeg zich af: zou ik christen kunnen worden?

‘Het is helemaal rustig in mij’
01 mei 2025Het is pure genade, zegt oud-rechter Ad van der Linden, dat zijn geloof zo'n diepte heeft dat het staande kan blijven, ook nu hij 24 uur per dag mantelzorger is geworden. "En dat ik geloven mag dat alles in Gods hand is."

Oorlog in de naam van God
03 april 2025Het overgrote deel van de Nederlandse kerken steunde het militaire optreden in Indonesië na 1945. Legerpredikanten en aalmoezeniers verdedigden zelfs extreem geweld als manier om de koloniale orde te herstellen, concludeert Koos-jan de Jager in zijn boek Oorlog zonder genade. Hoe is die houding te ...

Xi Jinping's heilige oorlog tegen christenen woedt voort
03 april 2025In China is geloven geen privézaak, maar een politiek risico. Xi Jinping duldt geen loyaliteit naast die aan de Communistische Partij, en dat merken vooral christenen. Ondergronds groeit de kerk, terwijl overheidscontroles steeds strenger worden. Wat betekent dit voor de toekomst van het ...