Theoloog Eva van Urk-Coster: Wat betekent het theologisch dat we als mens massa-uitsterving veroorzaken?
Welke theologische vragen roept klimaatverandering op? Vier theologen geven antwoord. Eva van Urk-Coster (1987) is PhD-onderzoeker aan de Vrije Universiteit Amsterdam en houdt zich bezig met christelijke ecologische theologie.

Met het oog op de ecologische crisis wil ik graag de mens als ‘beeld van God’ ter sprake brengen. Helpt het ons als we de mens als imago Dei bezien, zoals het in het kerkelijk Latijn heet – of juist niet? Die vraag is relevant. Onze tijd wordt niet voor niets het antropoceen genoemd, ‘het tijdperk van de mens’. Niet eerder hebben menselijke activiteiten zo’n grote invloed gehad op de aarde en het klimaat, met als effect een enorme uitstervingsgolf onder dier- en plantsoorten. Geesteswetenschappers zijn het erover eens dat het van groot belang is hoe we ons de positie en de rol van de mens voorstellen. Hoe vinden we…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Introvert in de kerk. 'Mag het ook eens wat stiller?'
Een nieuw kerkverband. Maar wat is het verhaal?
We mogen treuren met hoop
Frans van Deursen: ‘Of ik God een vraag wil stellen? Wat een vreemde gedachte’
David Onnekink: 'Ik verlang naar een wereld die wél mooi is'
Meer artikelen in dossier Theologie & filosofie

Een nieuw kerkverband. Maar wat is het verhaal?
04 mei 2023Deze maand ziet een nieuw kerkgenootschap het licht: de Nederlandse Gereformeerde Kerken. Wat kunnen we verwachten als deze kerken hun nieuwe plek innemen in het kerkelijke en maatschappelijke speelveld? Koert van Bekkum signaleert drie uitdagingen.

Verandert het beeld Gods in een machine?
04 mei 2023De ontwikkelingen van kunstmatige intelligentie gaan zó snel, dat techprominenten uit de hele wereld onlangs pleitten voor een pauze. Begrijpelijk, want de nieuwe technologie roept ethische en levensbeschouwelijke vragen op, signaleert 'AI-theoloog' Jack Esselink. "Het oeroude christelijke ...

Alain Verheij: De schepping is niet gemaakt voor het cynische motto 'eten of gegeten worden'
06 april 2023Hindoes eten geen koeien, joden eten koosjer, moslims halal. Zulke voedselvoorschriften hebben christenen niet. Toch zijn ze zo gek nog niet, zegt theoloog Alain Verheij. Want ze drukken huiver uit voor het doden van een ander schepsel. Wat zegt dat over hoe christenen zouden kunnen omgaan met vlees ...