Was Segers een prekende evangelist?

De gewezen ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers bleef als politicus een evangelist, werd in terugblikken op diens politieke loopbaan wel gememoreerd. Die waarneming verdient uitleg en verdieping – al was het maar omdat hier onherroepelijk een stijlbreuk gaat plaatsvinden na het aantreden van jurist Mirjam Bikker.

01 februari 2023 – verschenen editie 2023nr01
Was-Segers-een-prekende-evangelist beeld ANP

De omschrijving van Segers als ‘evangelist’ kan het misverstand oproepen dat hij getuigenispolitiek bedreef, en de katheder in de Tweede Kamer als preekstoel gebruikte; maar dat was niet de plek waar de ‘evangelist’ zichtbaar werd. SGP’er Kees van der Staaij probeert het nog wel geregeld, in ieder geval jaarlijks bij de Algemene Beschouwingen: iets uit de Bijbel meenemen naar de Haagse Areopagus – de plenaire zaal in de Tweede Kamer. Segers was op dat openbare forum minder expliciet in zijn brongebruik – wat valse tongen er overigens niet van weerhield hem juist met bijbelse taal te willen raken en kwetsen: ‘Farisegers’ en ‘Judas’ waren de laatste twee jaar zijn populairste…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meest gelezen op denieuwekoers.nl

Meer artikelen in dossier Nederlandse politiek

58 Kuyper
Nederlandse politiek

Met Kuyper in de Gazastrook

14 december 2023
Hoe zou Abraham Kuyper als journalist naar Gaza hebben gekeken? Want, en dat is de grote verrassing, meer dan politicus en theoloog was hij een halve eeuw lang journalist, zo blijkt uit het proefschrift van Johan Snel. Met een visie op de journalistiek die nog altijd actueel is.
Johan Snel
Heeft-christelijke-politiek-nog-bestaansrecht
Nederlandse politiek

Heeft christelijke politiek nog bestaansrecht?

09 november 2023
Dit voorjaar besloot volbloed christendemocraat Arie Kok niet meer op het CDA te stemmen. De zoveelste opportunistische reflex van de partij was hem er één te veel. En er begon iets te knagen. Is christelijke politiek nog wel haalbare kaart? Maar toen begonnen er dingen te bewegen.
Arie Kok
SGPer-Willem-Poppe-stapte-over-naar-de-BBB
Nederlandse politiek

SGP'er Willem Poppe stapte over naar de BBB

31 augustus 2023
Getogen in een klassiek SGP-nest sloeg Willem Poppe zijn vleugels recentelijk uit naar de BoerBurgerBeweging in Zeeland. “Sommige mensen zeggen wel: hoe kun je nu als oud-SGP’er, of als christen, voor deze partij werken?”
Jasper van den Bovenkamp