Was Segers een prekende evangelist?

De gewezen ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers bleef als politicus een evangelist, werd in terugblikken op diens politieke loopbaan wel gememoreerd. Die waarneming verdient uitleg en verdieping – al was het maar omdat hier onherroepelijk een stijlbreuk gaat plaatsvinden na het aantreden van jurist Mirjam Bikker.

01 februari 2023 – verschenen editie 2023nr01
Was-Segers-een-prekende-evangelist beeld ANP

De omschrijving van Segers als ‘evangelist’ kan het misverstand oproepen dat hij getuigenispolitiek bedreef, en de katheder in de Tweede Kamer als preekstoel gebruikte; maar dat was niet de plek waar de ‘evangelist’ zichtbaar werd. SGP’er Kees van der Staaij probeert het nog wel geregeld, in ieder geval jaarlijks bij de Algemene Beschouwingen: iets uit de Bijbel meenemen naar de Haagse Areopagus – de plenaire zaal in de Tweede Kamer. Segers was op dat openbare forum minder expliciet in zijn brongebruik – wat valse tongen er overigens niet van weerhield hem juist met bijbelse taal te willen raken en kwetsen: ‘Farisegers’ en ‘Judas’ waren de laatste twee jaar zijn populairste…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meer artikelen in dossier Nederlandse politiek

Het-Jaar-van-het-Paard
Nederlandse politiek

Het Jaar van het Paard

15 december 2022
Het jaar 2022 zal vermoedelijk niet de geschiedenisboeken ingaan als het meest onbezorgde jaar van deze eeuw. En het ergste moet nog komen. Stefan Paas blikt terug op het voorbije jaar, kijkt vooruit en houdt z'n hart vast – maar is niet zonder hoop.
Stefan Paas
De-vraag-blijft-in-alles-wat-is-dan-wel-ons-verhaal
Nederlandse politiek

CU-ideoloog Trineke Palm: 'De vraag blijft in alles: wat is dan wél ons verhaal?'

09 november 2022
Ze verliet haar werk als defensie-expert midden in een oorlog in Europa voor haar droombaan van directeur van het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie. Leden maken zich grote zorgen over hoe de partij omgaat met asielzoekers. Trineke Palm wil dit pijnlijke gesprek faciliteren. "Dat kun je ...
Alain Verheij
Armoede-in-Amersfoort
Nederlandse politiek Reportage

Armoede in Amersfoort

09 november 2022
Wat doet armoede met je? Of ik over die vraag een artikel zou willen schrijven. Ik check mijn planning of het past, maar ik weet eigenlijk al wel dat ik het ga doen. Het onderwerp houdt me bezig.
Arie Kok