
Waarom wordt de godsdienstige factor in de Iran-crisis niet opgemerkt?
Alsof de ayatollahs in de heilige stad Qom en de hoofdstad Teheran geen religieuze overtuiging zouden hebben... In vrijwel alle commentaren op de jongste crisis rond Iran ontbreekt de godsdienstige factor. Het lijkt erop of westerse journalisten zich niet kunnen voorstellen dat het sjiitisch-islamitisch geloof sinds 1979 de belangrijkste inspiratiebron vormt voor het kiezen van Iraanse doelen.
Dat is in het algemeen al merkwaardig. Zoek naar het waarom van het gedrag van je buurman, collega of jezelf, en je komt al gauw uit bij wat elk als zijn of haar levensdoel ziet. Wil je per se rijk worden, dit of dat talent ontwikkelen, de wereld verbeteren, Jezus volgen? Je belangrijkste keuzes worden erdoor bepaald. En juist de ayatollahs worden door niets intenser bezield dan door wat zij beschouwen als hun levensroeping. Zij lijken niet op de huidige Chinese leiders. Die gebruiken hun communisme voornamelijk als legitimatie van hun machtsaanspraak. Ze lijken evenmin op Donald Trump. Die gebruikt zijn vrome uitspraken om zo veel mogelijk evangelicals achter zich…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Het verhaal van de onbekende oorlog
Avondmaal vieren op de snelweg. Kun je dat theologisch eigenlijk wel maken?
Nieuwe woorden voor de ziel. Stefan Paas en Arnold Huijgen over het heil en de hel
Mirjam Bikker: ‘Christenen schrijven mij dat ik niet aan het avondmaal mag’
Annemarie Six-Wienen: 'De trouw van God tilt ons boven alles uit'

Heeft christelijke politiek nog bestaansrecht?
09 november 2023Dit voorjaar besloot volbloed christendemocraat Arie Kok niet meer op het CDA te stemmen. De zoveelste opportunistische reflex van de partij was hem er één te veel. En er begon iets te knagen. Is christelijke politiek nog wel haalbare kaart? Maar toen begonnen er dingen te bewegen.

Op de drempel
09 november 2023Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? In dit tweeluik portretteren we in totaal zes mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.

Mirjam Bikker: ‘Christenen schrijven mij dat ik niet aan het avondmaal mag’
09 november 2023Op weg naar het gymnastieklokaal lepelde een kleine Mirjam Bikker moeiteloos de namen van de bewindspersonen van het kabinet-Lubbers III op, niet wetende dat ze jaren later als ChristenUnie-leider zou helpen een kabinet te laten vallen. ‘Het is verdrietig dat ook onder christenen een ‘deugt wel, ...