Waarom wordt de godsdienstige factor in de Iran-crisis niet opgemerkt?

Alsof de ayatollahs in de heilige stad Qom en de hoofdstad Teheran geen religieuze overtuiging zouden hebben... In vrijwel alle commentaren op de jongste crisis rond Iran ontbreekt de godsdienstige factor. Het lijkt erop of westerse journalisten zich niet kunnen voorstellen dat het sjiitisch-islamitisch geloof sinds 1979 de belangrijkste inspiratiebron vormt voor het kiezen van Iraanse doelen.

01 februari 2020 verschenen editie 2020nr01

Dat is in het algemeen al merkwaardig. Zoek naar het waarom van het gedrag van je buurman, collega of jezelf, en je komt al gauw uit bij wat elk als zijn of haar levensdoel ziet. Wil je per se rijk worden, dit of dat talent ontwikkelen, de wereld verbeteren, Jezus volgen? Je belangrijkste keuzes worden erdoor bepaald. En juist de ayatollahs worden door niets intenser bezield dan door wat zij beschouwen als hun levensroeping. Zij lijken niet op de huidige Chinese leiders. Die gebruiken hun communisme voornamelijk als legitimatie van hun machtsaanspraak. Ze lijken evenmin op Donald Trump. Die gebruikt zijn vrome uitspraken om zo veel mogelijk evangelicals achter zich…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter