Waarom we ons zo vaak schuldig voelen
Schuldbesef is niet het monopolie van het christendom. Ook de oude Grieken leden er al onder. Vandaag voelen we ons schuldig omdat de ijskappen smelten. Maar dit schuldbewustzijn, zegt Jannah Loontjens, is vooral positief.
Schuldbesef kun je wegduwen, maar het volgt je als een trouwe hond. Dit noteerde Jannah Loontjens (1974) precies een jaar geleden, toen ze iets loodzwaars op zich voelde drukken. Ze wilde de Kerst doorbrengen bij haar tante in de Betuwe, dus níét bij haar moeder in Frankrijk. Gevolg: schuldgevoel, onzekerheid, bezorgdheid. Ze begon erover te schrijven, wat resulteerde in een heuse verkenning van haar gevoelswereld. Het boek dat het resultaat ervan is, verscheen zojuist, als een soort kerstcadeau: Schuldig. Een verkenning van mijn geweten. “Het is in eerste instantie ontstaan als zelfonderzoek”, vertelt Jannah Loontjens, schrijfster en filosofe. Dat zegt ze op de vraag of schuldbesef veelzeggend is voor de…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Esther van Fenema: "Mijn relatie met God is te intiem om over te praten"
Kerst begint niet bij het licht. Maar in de ramp. In de nacht.
Marilynne Robinson: Alle mensen delen in Gods adem
Het begint allemaal met ontvankelijkheid
Stefan Paas: 'NSC bedoelde het zo goed'
Jezus is een Jood
12 december 2024In mijn gemeente ben ik bezig met het veelgeprezen Thora-commentaar van de voormalige opperrabbijn van Groot-Brittannië, Jonathan Sacks. Een vreselijk boeiend commentaar, omdat hij de Thora leest als blauwdruk voor een rechtvaardige, moderne samenleving. Daarom kan hij ook op een zinvolle manier in ...
Wie zich overgeeft, is voor altijd een landverrader
12 december 2024Sana Valiulina is de verrassing van het afgelopen seizoen van Zomergasten. Haar verhaal maakt diepe indruk, en veel kijkers vragen zich af wie deze Nederlandssprekende auteur met Russische tongval eigenlijk is.
Shakespeare en Caravaggio in het wijnlokaal
12 december 2024Tomas Lieske brengt in Wij van de Ripetta de hoofdpersonen van een schilderij van Caravaggio tot leven. Niet altijd overtuigend, maar wel creatief en met verbeeldingskracht.