Waarom we Oekraïners tot de ‘echte vluchtelingen’ rekenen. En Afghanen zomaar niet.
Nederland verwelkomt Oekraïense vluchtelingen met open armen. Heel wat anders dan de soms grimmige ontvangst waarop Afghaanse vluchtelingen werden getrakteerd. Intussen dwingt het ontmoedigende vluchtelingenbeleid van de afgelopen jaren Nederland nu tot een inhaalslag onder stoom en kokend water.
De cijfers van het opiniepanel van EenVandaag liegen er niet om: 89 procent van de Nederlanders vindt dat ons land Oekraïense vluchtelingen moet opvangen. Het ‘not in my backyard’-syndroom is zelfs niet van toepassing, want 87 procent vindt het ook prima als dat in de eigen gemeente gebeurt. Door het hele land worden inzamelingsacties gehouden, mensen vertrekken naar de grens om te helpen en tienduizenden huishoudens hebben opvang aangeboden. Toen het aantal vluchtelingen uit Syrië in 2015 ineens sterk toenam, was de bereidheid tot hulp ook groot. Het was de tijd van Wir schaffen das!, er stonden welkomstcomités op stations, en op sommige opvanglocaties waren er meer vrijwilligers dan vluchtelingen.…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Esther van Fenema: "Mijn relatie met God is te intiem om over te praten"
Kerst begint niet bij het licht. Maar in de ramp. In de nacht.
Marilynne Robinson: Alle mensen delen in Gods adem
Kijk, dit is het gezicht van de kerk van morgen
Het begint allemaal met ontvankelijkheid
Meer artikelen in dossier Nederlandse politiek
Stefan Paas: 'NSC bedoelde het zo goed'
12 december 2024Zou Reinhold Niebuhr trots geweest zijn op Pieter Omtzigt? Die vraag bekroop me na het lezen van Jeremy Sabella’s mooie biografie van Niebuhr (1892-1971), die onlangs is vertaald door Menno Kamminga en Simon Polinder.
Jan Siebelink: ‘Nog steeds overvalt mij om de haverklap het schrijnende gemis’
12 december 2024De vrouw van Jan Siebelink (1938) is er niet meer, maar in taal probeert hij haar terug te vinden. Onderwijl is het stil in dat grote huis, vreselijk stil. “Als je het mooi wilt opschrijven, moet je die stilte suggereren, maar daar heb ik nog helemaal geen zin in, dan wordt het een boek.”
Het nieuwe kabinet ademt de geest van Absalom
11 juli 2024Ja, de overheid verdient respect omdat alle gezag van God komt, zegt Stefan Paas. Maar 'er is verschil tussen een overheid die, ondanks veel gebreken, aanspreekbaar is op morele normen en een overheid die welbewust inzet op het institutionaliseren van immoraliteit'.