Waarom raakte deze avontuurlijke zeeschilderes in de vergetelheid?

Betzy Akersloot-Berg trok – uniek in haar tijd – als vrouw alleen de wereld over en verdiende als schilderes zelfstandig de kost. En in plaats van de kerk te bezoeken, belegde ze thuis bijeenkomsten. Wie was deze vrijgevochten dame die zelfs koningin Wilhelmina in haar atelier ontving?

08 maart 2023 – verschenen editie 2023nr02
Waarom-raakte-deze-avontuurlijke-zeeschilderes-in-de-vergetelheid Noordkaap beeld Betzy Akersloot-Berg

Iets meer dan honderd jaar geleden overleed ze. Haar herdenkingsjaar is nog eens met twaalf maanden verlengd, waardoor er nog tot eind dit jaar alle gelegenheid is om kennis op te doen over leven en werk van Betzy Akersloot-Berg. Wil je dat goed doen, dan moet je wel oversteken naar Vlieland om daar het aan de Dorpstraat gelegen museum Tromp’s Huys te bezoeken. Want op dat eiland, in het achter het museum opgetrokken atelier, maakte de in Noorwegen geboren en op 18 december 1922 op 72-jarige leeftijd gestorven Betzy haar schilderijen. Of beter, meestal was zij op het strand, in de duinen of aan de Zuiderzeekant te vinden. Daar legde…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meest gelezen op denieuwekoers.nl
Kun-je-niet-onbekrompen-naast-Joden-staan
Goede gesprekken Mozes

Bart Wallet: 'Kun je niet onbekrompen naast Joden staan?'

14 december 2023
Als er iets is wat Bart Wallet boos kan maken, is het wel het toenemende antisemitisme waar ook zijn Joodse studenten mee geconfronteerd worden. 'Wat heb je aan vrome woorden als het er werkelijk op aankomt, zoals nu? Waar zijn jullie, CNV, FNV, PKN en RKK? Dit is jullie kans!'
Sjoerd Wielenga
Protest van de gemeenschapszin tegen de elite
Column

Protest van de gemeenschapszin tegen de elite

14 december 2023
Direct nadat de exitpoll een verpletterende overwinning voor de PVV had aangekondigd, zei VVD-leider Yeşilgöz: "De politiek moet beter luisteren naar de mensen." De uitslag van de verkiezingen lijkt te bevestigen dat de middenpartijen een volksopstand over het hoofd hebben gezien.
Stefan Paas
Op-de-drempel

Op de drempel

14 december 2023
Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? Deel twee van een tweeluik met zes portretten van mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.
Tineke Smith