Waarom Poetin vindt dat hij volkomen in zijn recht staat
Ruslands sterke man Vladimir Poetin jaagt de wereld angst aan door buurland Oekraïne welbewust in een crisis te storten. Was deze crisis te voorkomen geweest? "Poetin voelt zich teruggedrongen", analyseert Aad Kamsteeg. "Zijn uitgestoken hand, zegt hij, is door het Westen niet opgepakt."
Stel nu eens dat het Westen en Rusland jaren eerder niet in ad-hocbeleid waren blijven steken, maar hadden samengewerkt om een gemeenschappelijke visie voor Europa te ontwikkelen; als daarbij vervolgens meer met allerlei geopolitieke factoren rekening was gehouden, ook die van het door de val van de Sovjet-Unie (1990) gekortwiekte Moskou., wellicht was het aan de westgrens van Rusland dan minder instabiel en risicovol geworden.Betekent dit dat het Westen medeschuldig is? Die vraag herinnert aan het voor Amerika verloren gaan van China, in 1949. Nadat de maoïsten daar de macht hadden veroverd, vroegen Amerikanen zich af wat er misgegaan was. Is zo’n vraag nu relevant ten aanzien van Rusland? Was…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Esther van Fenema: "Mijn relatie met God is te intiem om over te praten"
Kerst begint niet bij het licht. Maar in de ramp. In de nacht.
Marilynne Robinson: Alle mensen delen in Gods adem
Het begint allemaal met ontvankelijkheid
Stefan Paas: 'NSC bedoelde het zo goed'
Meer artikelen in dossier Nederlandse politiek
Stefan Paas: 'NSC bedoelde het zo goed'
12 december 2024Zou Reinhold Niebuhr trots geweest zijn op Pieter Omtzigt? Die vraag bekroop me na het lezen van Jeremy Sabella’s mooie biografie van Niebuhr (1892-1971), die onlangs is vertaald door Menno Kamminga en Simon Polinder.
Jan Siebelink: ‘Nog steeds overvalt mij om de haverklap het schrijnende gemis’
12 december 2024De vrouw van Jan Siebelink (1938) is er niet meer, maar in taal probeert hij haar terug te vinden. Onderwijl is het stil in dat grote huis, vreselijk stil. “Als je het mooi wilt opschrijven, moet je die stilte suggereren, maar daar heb ik nog helemaal geen zin in, dan wordt het een boek.”
Het nieuwe kabinet ademt de geest van Absalom
11 juli 2024Ja, de overheid verdient respect omdat alle gezag van God komt, zegt Stefan Paas. Maar 'er is verschil tussen een overheid die, ondanks veel gebreken, aanspreekbaar is op morele normen en een overheid die welbewust inzet op het institutionaliseren van immoraliteit'.