Waarom de Palestijnse vlag wappert op de tribunes van een Schotse voetbalclub

In het voetbalgekke Glasgow is de rivaliteit tussen de clubs Rangers en Celtic veel meer dan een sportieve strijd. De scheiding tussen de sportfans loopt ook langs politieke en religieuze lijnen. Zo voelen de Celticfans zich verbonden met de Palestijnse zaak, terwijl men op de Rangerstribune Israëlische vlaggen ziet wapperen. Waar komt dat vandaan?

11 juli 2024 – verschenen editie 2024nr06
32 Celtic Rangers beeld Chloe Riley, Michael Shearer

‘You’ll neeeever waaaalk … alone’ galmt het door de speakers van Celtic Park. Overal in het stadion zijn er Palestijnse vlaggen te zien, ondanks een verbod van voetbalbond UEFA. Het is 25 oktober 2023, het decor is de Champions League, Celtic tegen Atlético de Madrid. Video’s van de wedstrijd gaan heel de wereld over. Het is niet de eerste keer: in 2016 waren op de Celtictribunes meer dan honderd Palestijnse vlaggen zichtbaar tijdens de wedstrijd tegen de Israëlische club Hapoel Beer Sheva tijdens de Champions League. Dat kostte de club een boete van 10.000 euro. “Sindsdien is de verbondenheid met Palestina alleen maar sterker geworden”, vertelt Celticfan Michael Shearer. “Met…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meer artikelen in dossier Cultuur & geloof

28 Essay JH
Cultuur & geloof

Blote voeten, maar geen schone handen

11 juli 2024
In A New Kind of Wilderness volgen we een Noors-Brits gezin dat probeert te leven volgens zijn idealen. Totdat de realiteit dat door een tragische gebeurtenis haast onmogelijk lijkt te maken. Filmkenner en theoloog Jaap-Harm de Jong bekeek de documentaire voor De Nieuwe Koers: 'Zelfs de grootste ...
Jaap-Harm de Jong
Dat is leegte die mensen voelen, dodegodenleegte
Cultuur & geloof Column

Dat is leegte die mensen voelen, dodegodenleegte

11 juli 2024
Wij zijn als gezin, met z’n vieren, een kleine community van meerdere huidskleuren en verschillende komaf. Je zoekt het goede leven met elkaar, maar dat is geen sinecure. En dus volgen we een traject van MDFT, MultiDimensionale FamilieTherapie.
Kees van Ekris
8 Kerk sluit
Cultuur & geloof Reportage

Krimp? We zijn gewoon nog aan het ontdekken hoe we moeten groeien

11 juli 2024
Als een kerk sluit, wat gebeurt er dan met de twintig, dertig of vijftig gemeenteleden die achterblijven? Vinden ze nieuw onderdak? En hoe kan de kerk toch van betekenis blijven in een gemeenschap?
Anna Uitbeijerse