Gereformeerde gezindte in rep en roer over het aanbod van genade

Sinds de hersteld-hervormde dominee Gert van den Brink z'n reformatorische collega's vorig jaar van misleidende prediking betichtte, vliegen verwijten over en weer. Maar echt gesprek blijft uit. Wat is er nou eigenlijk aan de hand? En waarom ligt het zo gevoelig?

09 november 2023 – verschenen editie 2023nr09
Waarom-de-gereformeerde-gezindte-in-rep-en-roer-is-over-het-aanbod-van-genade beeld Sjaak Verboom

Het is zomer 2022. In Hardinxveld luisteren zo’n driehonderd jongeren naar een lezing van Gert van den Brink. De theoloog betoogt dat er van reformatorische kansels misleidend wordt gepreekt. Het ‘aanbod van genade’ wordt veel te karig verkondigd, vindt hij. De predikanten – hij wil geen namen noemen – roepen hun gehoor niet rechtstreeks op tot geloof, maar stellen hier voorwaarden aan. Geloven gaat niet zomaar. Eerst moet iemand bijvoorbeeld z’n eigen zondigheid van binnen en buiten kennen, of moet hij echt uitverkoren zijn of werkelijk zijn wedergeboren. En geloven, dat kan een mens, zondig als hij is, bovendien helemaal niet uit zichzelf. Maar al die voorwaarden, vindt Van den…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meer artikelen in dossier Theologie & filosofie

Dit-is-niet-de-eindtijd
Theologie & filosofie Column

'Dit is niet de eindtijd, dit is ons moment'

09 november 2023
Het is misschien fijn om te denken dat we in de eindtijd leven, want dat betekent dat God binnenkort alle dingen nieuw maakt. Maar dat ontslaat ons van al onze verantwoordelijkheden als mens om op een goede manier door onze crises te navigeren, zegt Willem Maarten Dekker. "Wie om vrede bidt zonder ...
Willem Maarten Dekker
Avondmaal-vieren-op-de-snelweg.-Kun-je-dat-theologisch-eigenlijk-wel-maken
Theologie & filosofie

Avondmaal vieren op de snelweg. Kun je dat theologisch eigenlijk wel maken?

09 november 2023
Kun je burgerlijk ongehoorzaam zijn met een bijbel in je binnenzak? Dominee Folkert de Jong denkt van wel. Hij duikelde het Kairos-document op, dat in 1985 in Zuid-Afrika verscheen in de strijd tegen de apartheid, en legt uit waar hij parallellen ziet.
Folkert de Jong
Op-de-drempel
Theologie & filosofie Reportage

Op de drempel

09 november 2023
Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? In dit tweeluik portretteren we in totaal zes mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.
Tineke Smith