Waarom Armeense jongeren vechten voor een parkeerplaats in Jeruzalem

Jeruzalem is altijd het brandpunt geweest in de strijd om wie er in het Heilige Land mag wonen. Maar die strijd gaat niet alleen tussen Joden en Palestijnen. Ook de Armeniërs hebben een bijzondere band met de Oude Stad.

01 februari 2024 verschenen editie 2024nr01

Eind vorig jaar raakten Armeense jongeren slaags met gemaskerde mannen op een parkeerplaats in Jeruzalem. De mannen waren ingehuurd door een Australische projectontwikkelaar die op die parkeerplaats bouwactiviteiten wil beginnen. De beelden hiervan gingen onmiddellijk viraal, ook in de wereldwijde Armeense gemeenschap. Zij volgen de ontwikkelingen in Jeruzalem op de voet, temeer omdat Armeniërs wereldwijd nog steeds geschokt zijn over het roemloze einde van de gemeenschap in de enclave Artsakh (Nagorno-Karabach) in Azerbeidzjan. Zonder steun van Rusland was het voor de enclave onmogelijk zich te verdedigen tegen de Azerbeidzjaanse legers. In Jeruzalem gaat het om een flink stuk grond in het zuidwesten van de Oude Stad, het ‘Koeienveld’. De Armeense…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Kun-je-niet-onbekrompen-naast-Joden-staan
Goede gesprekken Mozes

Bart Wallet: 'Kun je niet onbekrompen naast Joden staan?'

14 december 2023
Als er iets is wat Bart Wallet boos kan maken, is het wel het toenemende antisemitisme waar ook zijn Joodse studenten mee geconfronteerd worden. 'Wat heb je aan vrome woorden als het er werkelijk op aankomt, zoals nu? Waar zijn jullie, CNV, FNV, PKN en RKK? Dit is jullie kans!'
Sjoerd Wielenga
Protest van de gemeenschapszin tegen de elite
Column

Protest van de gemeenschapszin tegen de elite

14 december 2023
Direct nadat de exitpoll een verpletterende overwinning voor de PVV had aangekondigd, zei VVD-leider Yeşilgöz: "De politiek moet beter luisteren naar de mensen." De uitslag van de verkiezingen lijkt te bevestigen dat de middenpartijen een volksopstand over het hoofd hebben gezien.
Stefan Paas
Op-de-drempel

Op de drempel

14 december 2023
Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? Deel twee van een tweeluik met zes portretten van mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.
Tineke Smith