Het is niet erg om geen mening te hebben

Facebook en Instagram zetten het mes in factcheckers. Ruim baan voor het vrije woord, verklaarde topman Mark Zuckerberg. Zou het? Of is het opnieuw moeilijker geworden waarheid en leugen van elkaar te scheiden? Wat is nou waar? Rik Peels en Jeroen de Ridder schreven over precies die vraag een boek, en kwamen met zeven regels voor verwarrende tijden. Een voorpublicatie.

06 februari 2025 – verschenen editie 2025nr01
Mark Zuckerberg, Meta's chief executive, talks during his guest appearance on the podcast Acquired, at the Chase Center in San Francisco, Sept. 10, 2024. (Mike Kai Chen/The New York Times) beeld ANP

Iedereen wil waarschijnlijk het liefst familie, vrienden en gesprekspartners die niet star en dogmatisch zijn, maar ook niet met alle winden meewaaien. Mensen die goed kunnen luisteren, doorvragen, een eerlijke afweging maken en op basis van argumenten van mening veranderen. Welk type ben je zelf? Wanneer ben je voor het laatst van mening veranderd over iets wat ertoe doet? Wanneer heb je voor het laatst eerlijk tegen jezelf en anderen gezegd: ik zat ernaast? Juist in verwarrende tijden is het nodig om eerlijk je ongelijk te erkennen. Maar waarover, wanneer en waarom zou je van mening moeten veranderen? En hoe dan? Moet je altijd argumenten en bewijzen hebben, of kan…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meer artikelen in dossier Theologie & filosofie

Zonder-plekken-en-rituelen-verleren-we-de-taal-van-thuis
Theologie & filosofie

Zonder plekken en rituelen verleren we de taal van thuis

05 juni 2025
Als kind had Jan Martijn Abrahamse eerbied voor 'het grote park', of 'het grote meer'. Vandaag, constateert hij, ontbreekt het ons aan ‘grootse’ plekken die ons bestaan houvast geven. "God ontmoet ons niet in het algemeen, maar altijd ergens."
Jan Martijn Abrahamse
vijfdenkers
Theologie & filosofie

Vijf denkers die het geloof vernieuwen

01 mei 2025
De toekomst van het christelijke denken dient zich nu al aan. Welke denkers, schrijvers en theologen bepalen de koers in een tijd van snelle verandering? Een profiel van vijf nieuwe stemmen, "die nu al laten zien hoe het christendom kan klinken als het zich moedig, creatief en eerlijk laat horen".
Alain Verheij
Hoe-de-Nederlandse-kerken-bijdroegen-aan-de-koloniale-oorlog-in-Indonesie
Theologie & filosofie

Oorlog in de naam van God

03 april 2025
Het overgrote deel van de Nederlandse kerken steunde het militaire optreden in Indonesië na 1945. Legerpredikanten en aalmoezeniers verdedigden zelfs extreem geweld als manier om de koloniale orde te herstellen, concludeert Koos-jan de Jager in zijn boek Oorlog zonder genade. Hoe is die houding te ...
Koos-jan de Jager