Waar moet ik met mijn idealen naartoe?
Het idealisme van Alain Verheij is in de pubertijd beland. 'Wat ik verlang te doen, het goede, laat ik na; wat ik wil vermijden, het kwade, dat doe ik', spreekt hij Paulus na. Hij gaat in de leer bij de afvallige milieuactivist Paul Kingsnorth, die zijn gras maait met een zeis, zijn toiletpot verruilde voor een emmer en zich afgelopen winter liet dopen in een Ierse rivier.

Verderop in dit nummer leest u mijn gesprek met Aaron Swoboda, de Amerikaanse theoloog die gespecialiseerd is in het gesprek over (en voorbij) geloofstwijfel. Als studentenpastor, als voorganger en als universitair docent Bijbelse theologie heeft hij veel piekerende gelovigen in zijn spreekkamer gehad. Hij probeert patronen te ontwaren in al die verschillende geloofscrises, en een van die patronen is het volgende. Wanneer een jonge christen begint te morrelen aan zijn of haar geloof, gaat dit vaak gepaard met een groeiende interesse in sociale gerechtigheid. ‘Ik kan bij voorbaat voorspellen dat hun sociale media halsoverkop vol komen te staan met oproepen tot het bestrijden van onrecht, en met inspanningen voor goede…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief
Anne-Marie van Briemen: ‘Ik dacht: als ik dit toelaat, ontploft de gemeente’
Abortusactivist Rebecca Gomperts: 'Waar mijn ongemak bij abortus zit? Dat is niet relevant'
Hanneke Ouwerkerk: 'Wat leven is, en wat dood is, dat ligt in God'
Complotdenkers in de kerkbank. Wat nu?
Hoe wordt mijn zoon een fatsoenlijke man?

Hoeveel verschil zit er straks nog tussen jou en je virtuele zelf?
09 juni 2022Is digitale technologie, van Zoom tot Google Glass, alleen maar een hulpmiddel, om het leven gemakkelijker te maken? Nee, zegt Nolen Gertz, al die technologie gaat in ons brein zitten, en verschraalt onze ervaring. “Ik ben een dystopische pessimist”, geeft hij toe, maar: “Ik vertel alleen wat ...

De bruid uit Rome, deel 11: Opdat zij allen één zijn
09 juni 2022In de serie Christus’ bruiden in Europa toont theoloog en sociaal geograaf Hendrie van Maanen de vele gezichten van het Europese christendom aan de hand van kunst, architectuur en muziek. De eerste bruid was het christendom in het Romeinse Rijk. Dit is de elfde aflevering van ‘de bruid uit ...

Technologie pakt mijn vrijheid af, en ik wil 'm terug
09 juni 2022Tot zijn schrik ontdekte Felix de Fijter dat hij gemiddeld 134 keer per dag naar z'n smartphone grijpt. Waarom staan we toe dat technologie ons leven steeds verder overneemt, vraagt hij zich af. En komen we er ooit nog van af?