‘Waar je ook staat in het abortusdebat, je denkbeelden zijn niet waterdicht’

Het abortusdebat is zo verhard, dat een echt gesprek over de ethische dillema's erachter nauwelijks gevoerd wordt. Theo Boer en Madeleijn van den Nieuwenhuizen doen een poging. "Ofwel abortus is geweldig, óf het is moord. Dat vind ik heel onproductief."

13 juli 2022 – verschenen editie 2022nr06
Waar-je-ook-staat-in-het-abortusdebat-je-denkbeelden-zijn-niet-waterdicht Beeld Elisabeth Ismail

De maandag nadat het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten abortus illegaal heeft gemaakt, treffen jurist Madeleijn van den Nieuwenhuizen en ethicus Theo Boer elkaar in de Jacobikerk in Utrecht. Van den Nieuwenhuizen is in Nederland voor de promotietoer van haar boek over abortus en zelfbeschikkingsrecht, dat onlangs verscheen. Via haar Instagramaccount had ze mensen opgeroepen om hun argumenten voor en tegen abortus te delen, inclusief hun ervaringen, twijfels en gedachten. Dit leidde tot het boek Leven en laten leven. Een gedachtewisseling over abortus en zelfbeschikking. Van den Nieuwenhuizen begint met een essay over haar zoektocht naar een rijtje onomstotelijke argumenten voor legale abortus. Dat is niet gelukt, stelt ze. “Als…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meer artikelen in dossier Nederlandse politiek

Christendom-houdt-in-de-oorlog-op
Nederlandse politiek

Bidden tussen stapels lijken

01 mei 2025
Tussen 1870 en 1910 veroverde het Nederlandse koloniale leger met grof geweld grote delen van Indonesië. Christenen zagen het zwaard als een instrument om beschaving en bekering te brengen. Oorlog moest heidendom verdrijven. In het debat over kerk en kolonialisme is dit geweld opvallend afwezig.
Koos-jan de Jager
Hoe-de-Nederlandse-kerken-bijdroegen-aan-de-koloniale-oorlog-in-Indonesie
Theologie & filosofie

Oorlog in de naam van God

03 april 2025
Het overgrote deel van de Nederlandse kerken steunde het militaire optreden in Indonesië na 1945. Legerpredikanten en aalmoezeniers verdedigden zelfs extreem geweld als manier om de koloniale orde te herstellen, concludeert Koos-jan de Jager in zijn boek Oorlog zonder genade. Hoe is die houding te ...
Koos-jan de Jager
Road to anxienty- 2-Albertus Vembrianto kopie 2
Nederlandse politiek

Zij kregen nooit excuses van ons

06 februari 2025
Hoewel er op internationaal niveau kleine maar hoopvolle stappen worden gezet om de inwoners van West-Papoea recht te doen, is er nog een lange weg te gaan, ziet Aad Kamsteeg (84). De Nederlandse overheid zou om te beginnen weleens excuses mogen maken, zegt hij. ‘Ik lees in de Bijbel dat Hij hart ...
Aad Kamsteeg