‘Waar is Anne Frank’ vertilt zich aan eigen ambities
Op 25 juni 1947 bracht Otto Frank Het Achterhuis uit, het dagboek van zijn dochter Anne waarin zij ruim twee jaar van haar leven beschrijft. Het grootste deel van die tijd verhaalt over de periode dat het gezin Frank, naast Anne en vader Otto bestaande uit zus Margot en moeder Edith, ondergedoken zat in een grachtenpand in Amsterdam.
Anne was 13 toen ze dit ‘achterhuis’ inging en 15 toen de familie werd ontdekt en getransporteerd werd naar Westerbork, om uiteindelijk terecht te komen in Auschwitz en te sterven in het kamp Bergen-Belsen. Het boek werd in meer dan 55 talen vertaald en meer dan 35 miljoen keer verkocht. Toch is er in tijden van toenemend racisme en antisemitisme behoefte aan een nieuwe ‘vertaling’ van de boodschap die Anne Frank verwoordde in haar rood-wit geruite dagboek. En dus werd regisseur Ari Folman (vooral bekend van Walt With Bashir, over de Libanonoorlog in 1982) door het Anne Frank Fonds in Bazel gevraagd een animatiefilm te maken die ook een jongere…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Claartje Kruijff: 'Nooit zal ik helemaal in de kerk passen, maar erbuiten pas ik ook niet'
Rikko Voorberg: 'Soms denk ik: vlucht ik niet weg voor een serieuze baan?'
Vrede op aarde, maar hoe dan?
Thrall geeft Palestijnen van de Westelijke Jordaanoever hun gezicht terug
De les van Slagharen
Vasten brengt rust. Waarom gaan we er niet mee door?
04 april 2024Laatst gaf ik voor het eerst een lezing waarbij toen ik arriveerde me noch een kopje koffie, noch een glas water werd aangeboden. Toch heb ik me zelden zo welkom gevoeld. Ik was te gast in de Al Hijra-moskee in Leiden en het was ramadan.
‘Als er een hemel is, kom ik er’
04 april 2024Van op de bank zitten word je oud, meent Haddy de Jager (1940). Daarom is ze meestal onderweg, bijvoorbeeld met cadeautjes voor jarige prostituees die ze bezoekt. Aan God twijfelt ze niet, maar wat er precies na dit leven gebeurt ...?
In de spanning begint het luisteren naar Gods stem
07 maart 2024Zoals we weer aandacht krijgen voor streek- en seizoensproducten en herstel van cultuurlandschap, ligt de toekomst van het christendom misschien wel in de zoektocht naar een nieuw evenwicht met de schepping, zegt Stefan Paas.