Vuistdik pleidooi voor ‘Israël’ in kerk en theologie

Er zijn boeken die bijna onmogelijk zijn te recenseren, als je daarbij denkt aan een impressie plus oordeel over het geschrevene. Het nieuwe boek van Willem Ouweneel is van dit kaliber: bijna achthonderd pagina’s over Israël - een van de meest controversiële thema’s onder christenen wereldwijd.

01 maart 2019 – verschenen editie 2019nr02
603 Ouweneel

Ouweneel noemt zijn boek een ‘supplement’ bij de ‘evangelisch dogmatische reeks’ die hij 2007 en 2013 publiceerde; een reeks in twaalf delen. Opvallend eigenlijk dat er nu een Israëlboek bij moet als supplement. Dat thema raakt kennelijk niet het hart van de christelijke theologie, zou je zeggen, lettend op die reeks van twaalf. Maar als je Ouweneel in dit nieuwe boek volgt, ontdekt je dat Israël hem heel hoog zit: de blijvende betekenis van land en volk, in Oude en Nieuwe Testament, in de geschiedenis en in de toekomst. Ouweneel verweert zich met name tegen mensen die hij supersessionisten noemt, die Israël linksom of rechtsom als ‘achterhaald’ beschouwen voor kerk…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter